Darth Maul a Syn Dathomiru

recenze

Darth Maul - Syn Dathomiru (2019) / Schefik
Darth Maul - Syn Dathomiru

Když se na jaře loňského roku rozhodl Egmont vydat sebrané příběhy ze Star Wars magazínů v podobě “klasické knihy”, bezpochyby potěšil celou řadu fanoušků. Ostatně oba zatím vydané přírůstky Skywalker útočí i Vader si nevedou vůbec špatně a tak je vcelku pochopitelné, že nás Egmont bude těmito příběhy zásobovat i nadále. Jako první letošní vlaštovka přichází na řadu další z ikonických postav celého SW univerza - Darth Maul.

Komiksové příběhy ze světa Star Wars u nás nejsou nic extra nového. Stačí vzpomenout na “omnibusy”, jenž svého času vycházely u BB artu. Ty však ve většině případů obsahovali staré příběhy, mnohdy dost pochybné kvality, které si sice fanoušci s chutí přečetli, většina z nich by však dnes moc dobře neobstála. Aktuální kousky z Egmontu jsou jednak mnohem mladší, ale především patří i ke “kánonu”, jenž rozvíjí původní filmové univerzum.

Když k tomu připočteme pevnou vazbu, příjemné rozměry, příznivou cenu a jednotný styl v rámci všech zatím vydaných knih, jsou tyto SW “omnibusy” pro fanoušky jasnou volbou. Egmont se navíc snaží i o určitou pestrost příběhů a nesnaží se vsázet pouze na jednu komiksovou řadu. A tak zatímco předchozí dvě knihy dali čtenářům nahlédnout na události po zničení Hvězdy Smrti, aktuální novinka nás zavádí více do minulosti.

Úvodní pětidílný příběh s příznačným názvem Dart Maul (2017) od scénáristy Cullena Bunna (Pochmurný kraj) a kreslíře Luka Rosse nás zavádí dokonce až před události filmové Epizody I. Přestože patří Darth Maul k ikonickým postavám celého univerza, o jeho minulosti se toho zase tolik neví. A právě aktuální kousek od Cullena Bunna se snaží rozkrýt alespoň pár střípků z minulosti této záhadné postavy. Bunn nám tak Maula představuje coby mladého a nadaného učedníka lorda Sidiouse, jenž odhodlaně kráčí po cestě temné strany Síly. Zároveň však ukazuje i jeho určité slabosti, kdy se navzdory zákazu vydává mladý Maul po stopách mladé padawanky, aby se konečně utkal tváří tvář s nepřítelem.

Druhý příběh Syn Dathomiru, jehož autorem je Jeremy Barlow a kreslíř Juan Frigeri, nám naopak ukazuje Maula v cela odlišné rovině. Pokud patříte pouze mezi filmové diváky, možná vás “maličko” překvapí, že Dart Maul nakonec přežije svůj souboj z konce Epizody I. Po této události však Maul upadne u svého mistra v nemilost a je nahrazen novým učedníkem, což samozřejmě vede k nevyhnutelnému zúčtování a je jen otázkou času, kdy k němu dojde.

Samotný příběh, jenž vyšel v roce 2014 u vydavatelství Dark Horse, se odehrává po páté řadě seriálu Klonové války, jenž příběh seriálu do určité míry rozvíjí. Naštěstí se však nemusíte bát, že byste si příběh neužili i bez potřebných znalostí zmíněného seriálu. To ostatně platí pro oba příběhy. Všeobecná znalost SW univerza je samozřejmě potřeba, rozhodně však nemusíte mít načteno, či nakoukáno úplně vše. Samozřejmě pokud patříte mezi tyto “blázny” obě právě vydávané minisérie vám nabídnou mnohem víc než běžnému čtenáři. Avšak i bez potřebných znalostí se dají oba příběhu užít naplno.

Je samozřejmě jasné, že stejně jako většina ostatních příběhů, se i Dart Maul a Syn Dathomiru nesou především na akční vlně, o kterou jde zde především. Přesto zde nalezneme pár zajímavých střípků, jenž dále rozvíjejí postavu Darth Maula. Ostatně, v jeho případě se nejedná o nic složitého, jelikož informací o něm zatím stále není tolik. Pokud vás tedy tento záhadný bojovník vždy přitahoval, je pro vás tato komiksová kniha v podstatě nutností.

Na celkovém dojmu má vcelku pochopitelně nemalou úlohu i samotná kresba. Ta bude stejně jako u již vydaných knih, patrně jedním z největších lákadel celé knihy. A stále patří mezi vskutku povedený mainstream. Grafické pojetí se sice v rámci obou příběhů vcelku liší, rozhodně však nejde říct, že by za sebou nějak oba kreslíři pokulhávali. Kresba je tak skutečně líbivá a přidává celému komiksu dobrých pár bodů navíc. Zkrátka a dobře perfektně odvedený mainstream, který skutečně nikoho nemůže urazit.

Ačkoliv byly předchozí dvě knihy po příběhové stránce možná o něco málo zajímavější, Darth Maul za svými kolegy příliš nezaostává. Stále tak nabízí kvalitní akční zábavu, která rozhodně stojí za povšimnutí. Nakonec nezbývá než doufat, že bude Egmont v podobném směru i nadále pokračovat a naše knihovna komiksových Star Wars se bude i nadále rozrůstat.

Komentáře (0)

Přidat komentář