Další pořádná porce příběhů

recenze

Všechno je definitivní (2003) 5 z 5 / assa
Všechno je definitivní

14 povídek, jejichž pořadí v knize určily hrací karty náhodně vytažené z balíčku. Vylosované pořadí vytvořilo překvapivou rovnováhu mezi těmi literárnějšími kousky a vyloženými drasťáky. Všechny povídky doprovází autorův komentář týkající se jejich vzniku.

První povídka „Pitevní sál čtyři“ pojednává o tom, co každého z nás děsí v těch nejhorších nočních můrách. Co kdyby byl člověk prohlášen za mrtvého, ale ve skutečnosti by kolem sebe všechno nadále vnímal? Tento nápad autor převzal z pořadu Alfred Hitchcock uvádí v době, kdy mu bylo sedm let. Oblékl ho do modernějšího hávu a umístil do městečka Derry. Tam, kde se dějí samé hrozné věci.

V povídce „Pán v černém obleku“ nám velmi starý muž převypráví děsivý příběh jednoho léta roku 1914, kdy se jako malý kluk při rybaření v lesích setkal s ďáblem. Znepokojivý kousek o škodolibosti temných mocností.

V další povídce „Vše, co miluješ, ztratí se v dáli“ se obchodní cestující, který na svých cestách po Státech sbírá vzkazy z dálničních odpočívadel, chystá na svou poslední zastávku v motelu u dálnice ve státě Nebraska, kde plánuje ukončit svůj život. Má to však jeden háček. Tenhle týpek totiž o všem až moc přemýšlí.
Povídka se četla dobře, ale kvalita veršů sesbíraných hlavní postavou na veřejných toaletách se bohužel mnohdy ztrácí v překladu. Nejedná se o hororovou povídku, ale zamyšlení nad životem – stejně tak, jako několik dalších povídek v této sbírce.

Další nehororovým kouskem je „Smrt Jacka Hamiltona“. Vracíme se do 30. let 20. století, abychom pár dní strávili s proslulým banditou Johnem Dillingerem a jeho partou. Docela milá povídka o přátelství.

„Místnost smrti“ je naprosto famózní. Vyslýchaný novinář uvězněný v místnosti, kterou by neměl opustit živý. Dokáže zvrátit svůj osud? Ale jak, když má proti sobě hned čtyři protivníky? Povídka napínavá od začátku do konce.

„Sestřičky z Elurie“ patří do Kingova universa Temné věže a je určena i pro ty čtenáře, kteří zatím neměli s Rolandem z Gileadu, který je v této povídce v podstatě na začátku celé své předlouhé cesty, tu čest.

Titulní povídka „Všechno je definitivní“ je další kousek, který nese odkaz na více Kingových knih, jež se točí kolem Temné věže. Trans Corporation je dceřinou společností organizace Sombra Corporation, která vyhledává „nadané děti“, aby je následně naverbovala do svých služeb. Jedná se o jedince s nadpřirozenými schopnostmi, jako je např. prokognice (nahlédnutí do budoucnosti), postkognice (nahlédnutí do minulosti), telepatie či pyrokineze, o kterých třeba sami zatím nemají ani potuchy. Jejich prostřednictví pak organizace ovlivňuje chod celého světa, který stojí na mnohem křehčích základech, než si myslíte.

O povídce „L. T. a jeho teorie domácích zvířat“ autor tvrdí, že je ze sbírky jeho nejoblíbenější a vždycky po ní rád sáhl, když byl požádán o veřejné čtení. Pojednává o strastech manželství, přizpůsobivosti domácích mazlíčků a jedné pohřešované manželce.
„Ze všeho nejvíc se mi líbí ta nečekaná proměna nálady od humoru k smutku až hrůze v samotném závěru.“
Není co dodat.

S další povídkou nám King přináší přesně to, co na něm máme rádi a nese se v duchu novely Skryté okno ve skryté zahradě či románu Temná půle. Úspěšný spisovatel hororových románů, záhadný měnící se obraz s názvem „Silniční virus míří na sever“ a opět městečko Derry. Co víc si přát?

Povídku „Oběd v Gotham Café“ jsem poprvé četl před mnoha lety v jedné antologii. Z paměti mi nikdy nevyšuměla a vzpomenu si na ni vždy, když zavítám do nějaké restaurace. Ta atmosféra očekávání, že se blíží něco opravdu zlého a vy do poslední chvíle nevíte, odkud to přijde, je opravdu jedinečná. Mimochodem původní obálka sbírky Všechno je definitivní (stejně tak jako obálka prvního českého vydání), která dle mého názoru patří mezi nejlepší obálky Kingových knih vůbec, odkazuje právě na tuto povídku.

Další povídka nese název „Ten pocit, co popsat se dá jen těmi francouzskými slovy“, tedy Déjà vu.
„Zčásti sen, zčásti chemie a zčásti výsledek selhání elektrických impulsů v mozku, který potom nový prožitek identifikuje jako stará data.“
Co se stane s člověkem, když mu na tomhle světě odzvoní? Další povídka o svazku manželském…..a věčnosti.

Povídka „1408“, která se letos objevila i v reedici sbírky Stephen King jde do kina, pojednává o jednom strašidelném pokoji hotelu Dolphin uprostřed New Yorku, který má v průběhu 68 let na svědomí mnoho sebevražd a záhadných úmrtí. Díky tomu v něm nebyl již 20 let nikdo ubytován. Mike Enslin, který navštěvuje strašidelná místa a pak o nich píše knihy, se v něm rozhodne přenocovat.
Vydařená strašidelná povídka, která se dočkala i nadprůměrné filmové adaptace.

„Jízdu na střele“ King nejprve experimentálně vydal v podobě e-knihy v roce 2000. Stala se tak úplně první e-knihou pro masový trh na světě. Během 24 hodin si ji stáhlo 400000 čtenářů. V tištěné podobě pak vyšla až v této sbírce. Alana Parkera, který míří stopem domů za svou nemocnou matkou, čeká nejtěžší rozhodnutí jeho života.

Celou sbírku zakončuje „Čtvrťák pro štěstí“ o tom, co to vlastně to štěstí je a co všechno v životě potřebujeme, abychom byli doopravdy šťastní.

Kniha neobsahuje pouze horory, jak by mohla obálka a pověst autora napovídat, ale hlavním motivem většiny povídek jsou mezilidské vztahy a zamyšlení se nad lidskou existencí. Myslím, že je to krásně vyvážená sbírka, kde si každý přijde na své a najde si svůj oblíbený kousek.

Komentáře (0)

Přidat komentář