Co způsobí Kouzla rodu Thornů?

recenze

Kouzla rodu Thornů (2021) 3 z 5 / Suzanne
Kouzla rodu Thornů

Elisabeth Scrivenerová je sirota, která vyrostla ve veleknihovně. Momentálně je z ní učnice, ale ona touží stát se strážkyní. Protože veleknihovny nejsou obyčejné knihovny, ale místa, kde se nachází uskladněné – nebo uvězněné – kouzelné grimoáry. Některé jsou víceméně neškodné – pokud vám až tak moc nezáleží na všech deseti prstech – ale jiné mohou lidem pronikat do mysli nebo je klidně zabít.

Jenže pak je jeden z nejnebezpečnějších grimoárů vypuštěn na svobodu, za záhadných okolností umírá ředitelka veleknihovny a z Elisabeth, která se do toho všeho připlete, se stává obětní beránek. Elisabeth má k soudu doprovodit magistr Nathaniel Thorn, jenže ji už od malička učili, že čarodějové jsou zlí, nemilosrdní a krutí, a že i sama magie je špatná a nebezpečná… Elisabeth netuší, do čeho se to zapletla, protože síť intrik sahá až na nejvyšší místa a ona je jen ubohá sirota, která se pro někoho mocného a bohatého stala nepohodlnou… Jenže Elisabeth se nevzdává. A pomůže jí s tou šlamastykou Nathaniel Thorn, který možná nebude až takový ďábelský čaroděj, jak si zprvu myslela?

Kouzla rodu Thornů mají zajímavý námět s grimoáry, které mohou šeptat, zpívat, ukousnout vám prsty, vkrádat se lidem do hlavy nebo i zabíjet. Nechybí příjemná starosvětská romantika, to správné jiskření mezi hlavními hrdiny a výborný konverzační humor. Navíc Nathaniela Thorna si prostě musíte zamilovat. Kouzla rodu Thornů v sobě mají… no, určité kouzlo, které vás pohladí po duši, rozesměje a rozhovory mezi Elizabeth a Nathanielem nebo Elisabeth a Silasem jsou vtipné a správně jiskřivé.

Ta romantická linka je pozvolná a nenásilná, i když nijak originální – Elisabeth zpočátku považuje Nathaniela pomalu za ztělesnění ďábla, než jí dojde, že to tak asi úplně nebude a že se v něm skrývá mnohem víc, než by ji kdy napadlo.

Kdyby autorka knihu pojala jako nenásilnou romantiku v dobách dávno minulých ve fantasy hávu, tak bych byla nadšená. Margaret Rogersonová se ale pokouší o detektivní zápletku, akci, zvraty a napětí – a moc se jí to nedaří, protože spousta věcí je tu nelogických, nedotažených nebo neuvěřitelných. To je hrozná škoda, protože Kouzla rodu Thornů mají svoje kouzlo, ale těch nelogičností a naivních, zkratkovitých řešení je tu prostě moc.

Takže za mě jsou ve výsledku Kouzla rodu Thornů young adult fantasy s nevyužitým potenciálem a typickými nešvary v podobě nedotažeností, nelogičností a určité naivity. Nicméně si myslím, že pro cílovou skupinu -náctiletých čtenářek budou fungovat bez problémů, protože v daném žánru je to zase něco trošku jiného, a jak jsem psala výše, mají i své přednosti a určité kouzlo. A v neposlední řadě mají Nathaniela :)

Děkuji za reading copy Albatros Media. Kniha vyjde 22. dubna 2021.


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Strhující fantasy, ve které knihy žijí vlastním životem a mohou i zabíjet. Elisabeth vyrůstala v jedné z austermérských veleknihoven. Od malička procházela kolem spoutaných grimoárů – kouzelných knih, které se po osvobození změ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář