Co všechno může ovlivnit rodinné vztahy

recenze

Říše divů (2020) 5 z 5 / cornetka
Říše divů

Kniha nezačíná zrovna zvesela - Ava obdrží zásilku a oznámení, že její matka Ilse je po smrti. Vnitřně pohřbila matku už dávno, takže je z této zprávy překvapená, ale zároveň smutná. Mimo jiné dostává dopisy adresované přítelkyni Renatě, které, jak se zdá, nebyly nikdy odeslány.

Jednu dějovou linii tvoří vyprávění Avy – jaký byl život v sirotčinci, kam se dostala po smrti prarodičů, kteří jí vychovávali, jaké bylo dospívání a také, jaké je její život v New Yorku, kam odcestovala a kde porodila dceru Sophii. Postupně se dozvídáme o vztahu Avy a Ilsy - o tom, že Ilsa nikdy nepochválila svou dceru, nikdy ji nesdělila tajemství o tom, kdo je její otec a nikdy nedala Avě najevo, že jí má ráda. Tím vším byl poznamenán vztah Avy vůči své matce.

Když byl dceři Sophii jeden rok, přijela je náhle navštívit Ilse. Během tohoto pobytu se Ilse vydala sama do města, kde se zamíchala do údajné potyčky a skončila na policii. Odtud ji musela Ave vyzvednout. Ilse odmítla Avě vysvětlit, co se vlastně stalo a tak Ava Ilse řekla, ať odejde. Ačkoli to bylo jejich setkání po několika letech, neproběhlo ideálně a ani tehdy se nepodařilo navázat mezi Ilse a Avou pěkný vztah. Až po přečtení dopisů Ava zjišťuje, co se tehdy vlastně stalo.

Další dějovou linii tvoří vyprávění Ilse a Renate, které obě dospívají ve 30. letech 20. století. a chtě nechtě jsou ovlivněny Hitlerovou vzrůstající mocí. Ilse vstupuje do strany a když se o to snaží i Renate, dozvídá se, že její otec je žid a tudíž do strany vstoupit nemůže. Postavení židů se zhoršuje a nakonec to poznamená i přátelský vztah mezi Ilse a Renatou.

Ještě než se příběhy Avy, její matky Ilsy a dávné přítelkyně Renate spojí, vyvolá ve vás vyprávění různé pocity - nejdřív pěkný přátelský vztah mezi Renate a Ilsou a jejich bezstarostné mládí, pak lítost nad Renate a jejím židovském postavení ve společnosti, smutek a znechucení nad Němci při ničení majetku ve vlastnictví židů, překvapení z Ilsina chování a v neposlední řadě také politování nad Avou a jejím nepochopením ze strany matky. Teprve z dopisů se Ava dozvídá, kdo je její otec, kdo je Renate a jaký život její matka žila a proč se chovala tak, jak se chovala.

Příběhy těchto tří žen jsem četla jedním dechem a rozhodně všem doporučuji! Říše divů vás určitě nenechá v klidu!


Říše divů Říše divů Jennifer Cody Epstein

Vztah mezi Avou Fisherovou a její matkou Ilse nikdy nebyl bezproblémový. Ve vzduchu viselo příliš mnoho otázek. Kdo je Avin otec? Co dělala Ilse za války? Proč svou jedinou dceru nechala v posledním válečném roce v německém sirotč... více


Komentáře (0)

Přidat komentář