Co se stane, když se lovec čarodějnic zamiluje do čarodějnice?

recenze

Holubice a had (2020) / Suzanne
Holubice a had

Ve městě Cesarine se nacházejí těla žen, které očividně zabily zlovolné čarodějnice. Řád chasseurů, lovců čarodějnic, v čele s arcibiskupem zastává heslo „nenecháš čarodějnici naživu“. Lou se živí jako zlodějka a skrývá nebezpečné tajemství, které by ji mohlo stát život – že i ona sama patří mezi čarodějnice, i když magii nepraktikuje…

Lou hledá mocný artefakt – Angeličin prsten – který by ji ochránil před magií. Jenže přitom se jí do cesty připlete sám kapitán chasseurů, Reid Diggory, a všechno se strašlivě pokazí, takže Lou nakonec nezbývá nic jiného než se za Reida provdat. Až na to, že Reid – ani kdokoliv jiný – na její tajemství nesmí přijít, protože jinak by skončila na hranici… Lou musí vymyslet, jak se z téhle strašlivé šlamastyky dostat. Jenže má ještě nebezpečnějšího nepřítele, před kterými se musí mít na pozoru…

Holubice a had je napsaná čtivým stylem a v knize nechybí slušná várka humoru a ironických hlášek, takže se snadno začtete a stránky vám budou ubíhat pod rukama. Lou patří mezi poměrně sympatické hrdinky – má proříznutou pusu, je pěkně od rány a pro sprosté slovo nejde daleko. Její rozhodnutí nejsou příliš rozumná ani logická, ale rozhodně se s touhle sebevědomou a hubatou holkou nudit nebudete.

O to větší škoda je, že Reidova postava – a vyprávění z jeho pohledu – je podivně ploché. Protože právě on, lovec čarodějnic, který dost možná zjistí, že se do jedné čarodějnice zamiloval, v sobě skrýval spoustu potenciálu. Stejně tak autorka nevyužila ani samotného arcibiskupa a řád chasseurů, což je hrozná škoda.

V knize nechybí akce, humor, nějaké to překvapení a nečekané odhalení a slušná dávka romantiky. Je to na první pohled ideální mix, který k mému překvapení ale ve výsledku moc nefungoval. Samotný příběh je ve své podstatě totiž dost jednoduchý a navíc hodně vachrlatý, protože se v něm objevuje spousta nelogičností a zbytečných hloupostí. Celkově se o nějaké uvěřitelnosti nedá ani mluvit. Pro mě osobně některé ty situace nebyly jen trestuhodně neuvěřitelné nebo nedomyšlené, ale vyloženě hloupé, což mi požitek z téhle knihy zkazilo. Celkově je Holubice a had dle mého na úrovni fanfiction nebo povídky z wattpaddu napsané naivní a nezkušenou holčinou, takže upřímně všechnu tu chválu na adresu téhle knihy nechápu.

Holubice a had má spoustu vad na krása, nicméně odhaduju, že pořád zůstává zábavnou a čtivou záležitostí pro náctileté čtenářky. Vlastně bude fungovat jako taková hezká, naivní a romantická pohádka před spaním, u které nemusíte moc přemýšlet a jen si ji užijete. Nicméně i tak doporučuju radši nemít od Holubice a hada žádná velká očekávání, pak můžete být jen mile překvapené a případně rovnou nadšené, protože můj názor na tuto knihu je, co tak vím, rozhodně v menšině. Ale i to se stává, protože všem se nemůže líbit všechno, to by pak přeci byla nuda, ne?

Komentáře (0)

Přidat komentář