Císařovna kostí - druhý díl fantasy série

recenze

Císařovna kostí (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Císařovna kostí

Lin se stala novou císařovnou, ale to rozhodně neznamená, že by měla vyhráno. Lid jí nevěří, spojenectví se rozpadají. A ještě k tomu se začínají potápět další ostrovy, což její moc v císařství taky nepomáhá. Vypadá to totiž, že se vrací bájná Alanga...

První díl, Dcera kostí, mě naprosto nadchl - originální, napínavé, magické. Na druhý díl jsem se tedy neskutečně těšila, ale dost jsem se i bála, abych nebyla zklamaná, proto jsem čtení lehce odkládala. Pak už jsem to ale nevydržela a začetla se.

Nadšeně jsem se vrátila do světa, který se od minulého dílu lehce změnil. Císař padl, konstrukty (postavy, které ožívají díky vložení kousku lidské kosti, která je popsána příkazy) byly z velké části zničeny. Lin, nová císařovna, potřebuje získat nová spojenectví a lid na svou stranu. Naštěstí má po svém boku aspoň Jovise, který je mezi lidem oblíbený, jenže má před Lin velké tajemství.

Císařovna kostí ve mně nezanechala takové nadšení jako první díl, a to hlavně proto, že začátek je jen a pouze o politice. Jistě, Lin potřebuje potvrdit svou pozici, přesvědčit guvernéry že není jako její otec, ale přišlo mi to prostě zdlouhavé. Ale - když už jsem si začínala zoufat, přišel zlom a já opět nadšeně hltala každou stránku. Ten konec to už byla přímo smršť a já NUTNĚ potřebuju pokračování!

Nadšeni nebudou ti, kteří nemají rádi více postav, ale myslím si, že to je zde zvládnuto velmi dobře. Příběh je vyprávěn z více pohledů, takže nejen že čtenář ví, co si myslí nebo ví Lin, ale také co si o ní myslí jiní. Nechybí tu magie, je tu lehká romantika a hlavně i záhadná "zvířátka".

Mrzí mě, že to nikde není vidět, protože je to skvělé! Ano, není to dokonalé, má to své mouchy, ale je to čtivé, zábavné, obálky jsou úchvatné a no prostě si to přečtěte, uvidíte sami. A já zas budu (velmi) netrpělivě čekat na to pokračování...

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host

Komentáře (0)

Přidat komentář