České vynálezy a objevy světového formátu

recenze

České vynálezy a objevy světového formátu: Od druhé poloviny 20. století (2019) / Morsie
České vynálezy a objevy světového formátu: Od druhé poloviny 20. století

Není moc velkým pravidlem, že bych četla naučné knihy a literaturu faktu všeobecně. Vím, vzdělávat se má člověk stále, ale co se věcných informací týká, radši se kouknu na dokument. Naučná literatura, a to dokonce i ta populárně naučná, je pro mě pořád tak trochu učebnice.

Nicméně čas od času se stane, že narazím na knížku tohoto žánru, která mě něčím upoutá. Většinou čtu ráda o vesmíru a vědě tak všeobecně, a když jsem měla možnost přečíst si knihu o českých vynálezcích a vynálezech, nemohla jsem odolat. Přece jen, mistrovství světa v hokeji se blíží a tak se v každém z nás zas o trochu víc probouzí to vlastenectví a národní hrdost!

České vynálezy a objevy světového formátu s podtitulem Od druhé poloviny 20. století je jedna z těch naučných knih, která si v mé knihovně vysloužila čestné místo.

A není to jenom tím, že mě baví dočítat se o tom, jak se Česko zapisovalo a zapisuje do světové historie, ale také pro čtivý styl, jakým je kniha napsaná. Jan A. Novák vskutku umí podat fakta tak, že vás budou bavit. A to i když jste úplný laik, technice a vědě nerozumíte a vlastně vás to ani nebaví a nezajímá. Tohle vás bavit a zajímat bude. Věřte mi. Já se od stránek jen těžko odtrhávala. S chutí jsem se pouštěla do nových a nových kapitol a nejednou jsem v autobuse málem přejela svou zastávku.

Abych tu ale vypisovala, o čem všem Jan A. Novák píše a jaké vynálezy a vynálezce do své knihy zahrnul, to asi nemá moc smysl, přečíst si to musíte sami – já vás můžu leda tak nalákat. Stačí ale, když si přečtete obsah a je vám jasné, že se dozvíte jak o notoricky známém semtexu a kontaktních čočkách, tak i o dalších objevech, které jste ani nevěděli, že spatřili světlo světa zrovna v naší kotlině.

Jak jsem psala výše, nejsem moc velkým fandou naučných knih, ale když je kniha dobře napsaná a poskytuje dostatečnou potravu pro intelekt, rozhodně se jí nebráním. A rozhodně ji umím ocenit.

Neříkám, že je ze mě teď chodící encyklopedie a sypu fakta z rukávu, paměť je holt svízel, ale o to víc si téhle knížky považuju. Protože pokaždé, když se budu chtít blýsknout znalostmi, stačí nalistovat příhodnou kapitolu. Všechno v knížce je totiž velice přehledně uspořádané a tak se nejen dobře čte, ale taky se v ní skvěle hledá.

České vynálezy a objevy světového formátu jsou pro mě výbornou odbočkou od mého běžného čtiva. Nemůžu jinak, než vřele doporučit. Rozhodně se nebudete nudit a navíc budete chytří.

Komentáře (0)

Přidat komentář