Česká Kasie West a nesnesitelná Ava

recenze

Miluju tě. Já vím (2021) 3 z 5 / teryy95
Miluju tě. Já vím

Nofreeusernames nám tady představuje příběh outsiderky Avy, která žije tajným instagram životem, kde je za velkou hvězdu. Ve volném čase ráda čte a kouká na polonahé kluky, kteří sekají trávu. Jednoho dne si začne psát se záhadným Willem, co se z toho vyvrbí?

*spoiler varování*

Nečetla jsem Navždycky a Miluju tě, já vím ke mě doputovala skrz @humbook od @endlessbibliophile výměnou za recenzi. Osobně tento typ knih moc nevyhledávám a preferuji spíše fantasy, ale když už se mi do ruky dostanou, přečtu si je. A tak jsme tady.
Začnu s první polovinou knihy - ta se mi velmi líbila. Bylo to zábavné, a hlavně musím vyzdvihnout, že velmi čtivé. Ava je fakt svérázná a v první části knihy jsem se s ní velmi ztotožnila, ač jsem skoro o dekádu starší Rozumím její potřebě vyhledávat raději fiktivní svět než ten reálný, rozumím tomu, že ke každé situaci je třeba správně vybrat hudbu a stejně tak miluju star wars. Takže první polovina za mě skvělý. Problém jsem ale měla s hlavní zápletkou. A sice, Chris najde ve skříňce telefonní číslo, které mu nic neříká, a přesto na něj začne psát smsky. A já se ptám proč? Představte si, že najdete cizí telefonní číslo, napsali byste na něj? Já osobně bych jej asi vyhodila a neřešila dál, proto je pro mě nepochopitelná tato hlavní premisa příběhu.
Druhá polovina za mě byla uspěchaná a mírně kostrbatá. Na můj vkus jsme se až moc brzo dozvěděli, že Will je Chris. Taky mi Ava začala celkem lézt na nervy a měla jsem sto chutí ji profackat - viz situace, kdy s Chrisem nemůže mluvit, a tak mu píše smsky, nebo situace, kdy hovoří o tom, že rande, která Chris vymýšlí pro ni nejsou dost dobrá (jako WTF, tak se taky snaž a něco vymysli, Avo). A úplně nejvíc mi vadila její “pomsta” tomu týpkovi na konci, jehož jméno jsem zapomněla . Za mě naprosto zbytečná zatáčka příběhu, která nám vlastně nic pozitivního nepřidala, jen jsem Avu zase chtěla profackat.
Co musím vyzdvihnout je opravdu velká čtivost, na to že se jedná o autorčinu teprve druhou knihu, slova parádně kloužou po papíře a některé slovní obraty jsou fakt hodně vtipné. Musím pochválit taky tah se soundtracky. Na určitých stránkách naleznete QR kódy, skrz které si můžete pustit Aviny playlisty, to je opravdu nice touch. Stejně tak musím ocenit grafické zpracování a celkově marketing kolem, Ola to má fakt zvládnuté na jedničku. Velký hold taky vzdávám autorce obálky, jejíž tvorbu sleduji již delší dobu.
První půlka za mě skvělá, druhá uspěchaná + nesnesitelná Ava, proto 3⭐️ Myslím, že kniha je určena publiku Kasie West, kterou bytostně nemám rada a ani do cílové skupiny nespadám. Takže mladší publikum, směle do toho (jen si nedejbože neberte z Avy příklad toho, jak vypadá zdravě smýšlející a jednající lidská bytost).

Komentáře (0)

Přidat komentář