Černočerné srdce

recenze

Černočerné srdce (2024) 5 z 5 / Rasttea
Černočerné srdce

Děkuji Albatros Media za poskytnutí recenzního výtisku. Wow, wow, wow.. Podíváme se na šestý případ soukromých detektivů Cormorana Strika a Robin Ellcattové. Mnozí vědí, že J.K. Rowlingová píše pod pseudonymem a jednou ze série jsou právě detektivní případy Cormorana Strika. Jsem z generace, která ujížděla na J.R.R. Tolkienovi a příběhy Harryho Pottera jsem zažila jen z filmového plátna. Byla jsem tedy velmi zvědavá na styl Rowlingové v písemné formě.
První dojmy z knihy byly ohromující. Už jen pro objem přes 1000 stran, z čehož je člověk na jednu stranu nadšen a zároveň má obavy, jestli se vůbec bude příběh číst snadno a rychle. Člověk může tuto knihu opravdu použít jako zbraň a všichni víme, že sečtělá žena může být velmi nebezpečná. Mohlo by to jít dvěma směry. Kniha může obsahovat spoustu výplně anebo naopak je využitý její potenciál. Už tady vás mohu ujistit, že zde nemusíte mít obavy. Rowlingová je velmi zkušená a je to z díla cítit. Celou dobu čtení jsem měla na mysli, že bych strašně ráda viděla její „story board“. Budu mít určitě tendenci přečíst si i další díly, abych viděla, zda se dá použít stejný či podpobný mustr s odchylkami. V tomto případě rozhodně funguje. Kniha zaujme od začátku. Velmi snadno čtenář zapluje do příběhu, kde se mimochodem setkáme s velkým počtem postav. Průběžně se čtenáři odkrývají možní pachatelé, spolu s detektivy se dozvídá, kteří pravděpodobné pachatelé mohou být vyloučeni, aby se pátrání ke konci zamotalo. Čím víc příběh spěje ke svému konci, tím více se stránky hltají doslova samy. Pro pěkné zjemnění autorka použila u každé kapitoly krátké a výstižné pasáže monologového typu z různých děl, a tyto odkazovaly k tématu řešenému v dané kapitole. Jejich citlivý výběr velmi oceňuji.
V tomto příběhu autorka poukazuje na nebezpečí online her a kybernetického zločinu. V pasážích, kdy jsme svědky konverzace uvnitř her, si člověk uvědomuje, jak schizofrenicky může náš styl života působit. Například, kdy má člověk otevřeno více oken konverzace a naskytnou se problémy s tím související, jaké se staly snad každému z nás i v reálném životě. Je na člověku, jakým stylem vlákna čte, já osobně jsem vždy zvažovala, zda číst horizontálně, či vertikálně, nakonec člověk zvolí instinktivně svůj vlastní postup s ohledem na obsah (pochopíte při četbě).
Neodpustím si malé rýpnutí do korektury. V tom množství je celkem nasnadě, že se nějaké překlepy nevychytají, ovšem zde je to v abnormálním množství. A ne, nemyslím pasáže chatů, kde je to úmyslně zaneseno tak, jako v živém provozu, včetně očekávaných překlepů.

Komentáře (0)

Přidat komentář