Cena magie

recenze

Holubice a had (2020) 5 z 5 / Kikina182
Holubice a had

Louise utekla před svou matkou, která se ji pokusila zabít. Ale ani po letech není v bezpečí. Čarodějnice jsou totiž všude, a pokud Lou náhodou najdou, nebudou váhat a dovedou ji k matce, aby mohla dokončit, co začala. Proto chce Lou získat magický prsten, který by mohl ochránit ji i svět před plány její matky.

Louina cesta se však zkříží s chasseurem Reidem jehož jediným cílem je pochytat co nejvíc čarodějnic a nechat je shořet na hranici. Naštěstí netuší, že je Lou jednou z nich. Ale i tak se mu Lou od první chvíle protiví. Je úplně jiná, než by žena podle něj měla být. Stačí však jedna špatně pochopená situace a Reid s Lou se musí vzít.

Příběh je napsán v ich-formě a střídají se v něm pohledy Reida a Lou. Chvilku mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, ale po pár desítkách stran mě kniha pohltila a já se nemohla odtrhnout. Autorka v knize rozhodně nešetří popisy, ale bez problému je dokázala zařadit do příběhu tak, že v podstatě splynuly se scénami a emocemi hlavních hrdinů, takže jsem si při čtení ani neuvědomovala, že čtu popisy, ale rovnou jsem se vžila do příběhu.

Z příběhu jsem nadšená. Autorka vytvořila skvělý svět, který sice funguje na principu nenávisti mezi dvěma skupinami, což je docela obvyklé téma, ale autorka mu vdechla originalitu. Stejně jako v reálném životě ani v této knize nebylo nic černobílého.

Během čtení mi to ani tak nepřišlo, ale když jsem se dostala až na konec knihy, došlo mi, jak perfektně má autorka celý příběh vymyšlený. Všechno, každá událost, je totiž mnohem složitější, než se na první pohled zdá. Ale je skoro nemožné přijít na to, co autorka neříká ještě dřív, než je ochotná se o to podělit. Díky tomu je už tak krásný příběh plný šokujících překvapení a zvratů.

Obzvlášť nadšená jsem z postav. Nejen, že je Shelby Mahurin skvěle popsala po psychické i fyzické stránce, ale vyvarovala se stereotypům. Především pak v případě hlavní hrdinky. Lou totiž rozhodně není žádná naivka, která na všechno skočí. Naopak je soběstačná, odvážná a neskutečně sarkastická. To byl od autorky podle mě opravdu skvělý krok, protože svět zkrátka potřebuje víc sarkastických hrdinek.

O téhle knize jsem ze všech stran slýchala nadšené ohlasy a po jejím přečtení můžu říct, že je ještě mnohem lepší, než všichni tvrdili. Rozhodně vám tuhle knížku můžu jen a jen doporučit. Především pokud jste fanouškem fantasy s kapkou romantiky hromady sarkasmu.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář