Čas lovu: nejlepší díl ze série Colter Shaw

recenze

Čas lovu (2023) 5 z 5 / Suzanne
Čas lovu

Colter Shaw je survivalista a lovec odměn. Tentokrát má za úkol překazit ilegální obchod s ukradenou součástkou revolučního vynálezu – „kapesní“ jaderné elektrárny. Jenže pak zmizí konstruktérka Allison Parkerová se svojí šestnáctiletou dcerou. Utíkají před Allisoniným násilnickým ex-manželem i před dvěma nájemnými zabijáky. Podaří se je Colterovi Shawovi najít dřív než jim?

Colter Shaw sleduje stopy, vyslýchá svědky, dedukuje a občas uhýbá před svištícími kulkami. V Čase lovu nechybí akce, zvraty, úmrtí, ale ani trocha romantiky a překvapivě dojemný zvrat na konci. O napětí se stará nejenom pátrání po Allison, ale i její minulost, protože netušíme, co se tenkrát doopravdy stalo. Ne všichni jsou totiž takoví, jací se na první pohled zdají, a mnozí ukrývají temná tajemství. Ze samotného Coltera je čím dál větší sympaťák. Už není uzavřený, chladný a tolik nepřipomíná nesmrtelného MacGyvera, na což vtipně poukazuje i sám autor.

Jeffery Deaver pečlivě vykreslil prostředí upadajícího průmyslového města bojujícího se znečištěnou vodou, chudobou a nedostatkem pracovních příležitostí, do děje hladce zahrnul spoustu informací i pár survivalistických tipů.

V Čase lovu se prolíná několik dějových linek, které spolu na první pohled souvisí velmi volně. Postupně se ale jednotlivá vlákna proplétají, na povrch vylézají tajemství a samozřejmě nechybí ani překvapivé zvraty a odhalení. Nakonec do sebe jednotlivé dílky zapadnou a vytvoří propracovanou, působivou mozaiku, které ale vypadá jinak, než jste nejspíš čekali.

Čas lovu nepatří mezi temné, krvavé thrillery s naturalistickými popisy jako třeba první díly ze série s Lincolnem Rhymem. Série s Colterem Shawem nepatřila mezi mé favority mezi deaverovkami, o to víc mě překvapilo, jak mě Čas lovu nadchnul. Nemohla jsem se od čtení odtrhnout, byla jsem napnutá jak struna a jen jsem čekala, jaké odhalení bude následovat. Podle mě je to (zatím) nejlepší díl ze série Colter Shaw, takže vřele doporučuju všem čtenářům, kteří chtějí kvalitní, skvěle propracovaný a napsaný thriller založený na sledování stop, odhalování tajemství a zvratech.

První tři díly s názvem Hra na nikdy, Komunita truchlících a Poslední důkaz fungují v sérii jako trilogie. Každý z nich má samostatný případ a dějovou linku, ale jako červená nit se v nich vine tajemství okolo smrti Colterova otce, které je ve třetím díle Poslední důkaz uspokojivě vyřešeno. Čas lovu na první tři díly navazuje poměrně volně a můžete ho číst i samostatně.

V Čase lovu si Jeffery Deaver ponechal otevřená vrátka pro další díl (nebo i dva), protože Colter Shaw bude muset vypátrat ruského agenta Lemerova a nevyřešená zůstává i linka se sériovým vrahem přezdívaným Pouliční čistič. Těším se, co si pro nás i Coltera Shawa Jeffery Deaver v pokračování připraví.

Za poskytnutí recenzního výtisku mnohokrát děkuji Albatros Media.


Čas lovu Čas lovu Jeffery Deaver

Najdi ji, než oni najdou tebe. Čtvrtý případ Coltera Shawa. Colter Shaw je ostřílený specialista na hledání lidí, ale Allison Parkerová a její dcera jsou oříškem i pro něj. Allison je totiž geniální konstruktérka a při útěku vy... více


Komentáře (0)

Přidat komentář