Čaroděj ze země Oz - klasika mezi pohádkami

recenze

Čaroděj ze země Oz (2011) / LukBook
Čaroděj ze země Oz

Čaroděj ze země Oz slaví v roce 2020 už 120. výročí od okamžiku, kdy se podíval do našeho lidského světa. A to si zaslouží velké pohádkové fanfáry. U této příležitosti vyšlo pod nakladatelskou značkou Drobek nové ilustrované vydání, které prostě chcete vlastnit.

Přesně v roce 1900 vyšla kniha s originálním názvem The Wonderful Wizard of Oz a její autor Frank Lyman Baum určitě netušil, že si ji budou nadšení čtenáři číst ještě o 120 let později. A není se čemu divit. Nabízí totiž opravdu nadčasový a velice čtivý příběh, který ani v dnešní době nepůsobí nijak zastarale. Naopak bych při jeho čtení klidně uvěřil, že vyšel zrovna předevčírem.

Napínavé dobrodružství malé Dorotky Galeové začíná ve chvíli, kdy ji tornádo společně s pejskem Totem přenese přes poušť do vzdálených končin Východní země. A zde potkává modré Mlaskaly, kteří jsou však jen prvními zajímavými bytostmi na její dlouhé cestě za návratem domů.

Toto oblíbené pohádkové dílo můžete v několika filmových podobách zhlédnout v televizi, ale kniha je prostě kniha. Dává daleko větší prostor k fantasii čtenáře, což je pro mne u podobného díla naprosto zásadní.

Jednou z nejúžasnějších věcí jsou totiž jeho postavy. Vedle hlavních hrdinů Dorotky, Hastroše, Plechového drvoštěpa a Zbabělého lva tu totiž najdete celou řadu dalších bytostí, ať už přátelských či méně kamarádských. Autor naplno popustil uzdu své fantasii a vytvořil zde neskutečně barvitý svět, kde každý kout má jinou tvář.

Z pohledu fanouška fantasy by se dal román připodobnit k hrdinské fantasy jako takového předchůdce J. R. R. Tolkiena nebo C. S. Lewise. Celá zápletka je samozřejmě o poznání pohádkovější, ale přesto tu podobné rysy jednoznačně najdeme. Dorotku můžeme brát jako typický příklad hrdinky spojující charakterově rozdílné jedince a statečnou bojovnici, která jde hrdě za svým cílem (dostat se domů).
Fantasticky působí i celé prostředí, nápadité dialogy a drobná magie. Od začátku do konce se prostě jedná o podivuhodný příběh, který baví děti už po mnoho generací. A troufám si tvrdit, že nadále bude.

Naše nakladatelství knihu vydalo v krásné vazbě s působivými ilustracemi, které jen podtrhují jedinečnost tohoto díla. Celkově na mě celý svazek působí poměrně luxusním dojmem a jistě se stane ozdobou každé knihovny.

Čaroděj ze země Oz je prostě klasika každým coulem a velice mě těší, že si stále zachovává svou sympatickou tvář. Přestože je starší než my všichni, stále nás dokáže pobavit a přenést do krásného světa, kde můžeme zapomenout na všechny starosti a problémy současné doby. Vypravte se tedy společně s Dorotkou na cestu pohádkovými zeměmi a nezapomeňte přitom na stříbrné střevíčky nebo zlatou čepici.

Komentáře (0)

Přidat komentář