Bude zaslíbená králi nebo ne?

recenze

Zaslíbená (2020) 3 z 5 / Suzanne
Zaslíbená

Lady Hollis zaujala samotného krále Jamesona. Zpočátku to bere na lehkou váhu, protože ví, že králova pozornost je poněkud přelétavá… Ale postupem času to vypadá, že by se jí mohlo povést to, co žádné dívce před ní – stát se královnou. Jenže je to její osud? Nebo pro ni má přichystaného něco jiného?

Hollis si uvědomuje, že získat a udržet si pozornost krále Jamesona je jedna věc, ale že ji lidé a šlechta nemají v lásce, protože je poněkud lehkovážná, ráda se baví a na důstojné chování a vážně věci spojené s vládnutím a politikou ji zrovna neužije. Hollis se ale rozhodne dokázat všem – králi i jeho lidu – že dokáže být dobrou a důstojnou královnou. Jenže osud zamíchá kartami a pošle ji po cestách, o kterých by se jí – ani v těch nejlepších, ani v těch nejhorších snech – nikdy nezdálo.

Kiera Cassová vytváří jednoduché, nenáročné romance pro náctileté, v nichž si s uvěřitelností a logikou hlavu příliš neláme – a v kontextu autorčiny tvorby je nutno posuzovat i její duologii Zaslíbená. Bohužel ale v porovnání s trilogií Selekce je Zaslíbená slabá… jako už několikrát vylouhovaný sáček čaje. Selekce v sobě měla něco, čím si dokázala čtenáře získat, a i mě její čtení bavilo a každý díl jsem slupla jako malinu.

Kiera Cassová píše velmi lehce, nenáročně a čtivě, takže Zaslíbenou taky není problém přečíst na jeden zátah (pokud vás tedy vtáhne do děje, což se u mě nestalo). Příběh je sice situovaný do fiktivního světa inspirovaného historií (prý dobou vlády Tudorovců, ale upřímně já bych to z textu nepoznala), ale kniha je napsaná současným stylem, což předpokládám, že cílová skupina ocení. A také má (jak už je u knih od Kierry Cassové zvykem) nádhernou obálku.

Centrem příběhu je opět milostný trojúhelník okořeněný samozřejmě politikou, protože se zde nachází dva znesvářené národy – Corojci a Isolténci – mezi kterými by mohlo dojít k válce. A Hollis se připlete do centra všech politických machinací, o nichž nemá ani ponětí. Kiera Cassová má rozhodně plus za to, jak milostný trojúhelník vyřešila, protože upřímně, to jsem vážně nečekala.

Problém Zaslíbené je v tom, že je… neskutečně povrchní. Osobnosti jednotlivých postav jsou ploché, prostředí nevykreslené, děj nepropracovaný a dost často vyloženě nelogický. Hollis je dámička, která se ráda baví, je naivní a rádoby vtipná. Vlastně jsem přemýšlela, co na ní ti chlapi vidí. O obou hlavních hrdinech se nic pořádného nedozvíte, takže nehrozí, že by se vytvářely skupiny, které budou fandit jednomu nebo druhému jako tomu bylo u Selekce. Jameson časem ukáže svoji odvrácenou, „královskou“ tvář, což by bylo zajímavé, ale autorka toho bohužel využila naprosto špatně. Zdaleka nejzajímavější postavou je Ethan, který dává najevo despekt k celé Coroi i jejím obyvatelům a Hollis považuje (nikoliv neprávem) za hloupoučkou a naivní dámu ze dvora, které nemá ponětí o tom, jak to ve skutečném světě funguje.

Nicméně druhému dílu s názvem Zrazená dám i přes všechny výhrady šanci, protože je zřejmé, že v něm bude Ethan hrát daleko větší roli. A Ethanovo rejpání a špičkování s Hollis mě bavilo a navíc jsem zvědavá, jak to dopadne, tedy spíš jestli to dopadne tak, jak si myslím :)

Hodnocení: 2,5/5

Komentáře (0)

Přidat komentář