Bouře – první díl nové severské krimisérie

recenze

Bouře (2022) 4 z 5 / Kizuizi
Bouře

August Strindberg má v životě několik změn, a tak se rozhodne ještě pro jednu, dost zásadní. Opouští svou kariéru i domov ve Stockholmu, a pořídí si dům v Kungshamnu, ale po dobu rekonstrukce bude bydlet ve tři kilometry vzdáleném Hovenäsetu. Jeho příjezd není veselý, protože se právě ztratila jedna místní obyvatelka, a ještě k tomu na něj místní divně koukají, že si pronajal zrovna dům, kterému se říká „Mrazírna“...

Autorku, Kristinu Ohlsson, jsem sice už dávno zaznamenala, ale doteď jsem se k její tvorbě nedostala. Ovšem myslím si, že výběr na seznámení se, nemohl být lepší.

Kniha slibuje, podle obálky, atmosferickou detektivní sérii, a rozhodně tento slib splnila na jedničku. Blížící se zima, déšť, bouře, k tomu pohřešovaná osoba a tajemná historie jednoho domu.

Bouře je naprosto skvělá kniha, která se do těchto podzimních dní náramně hodí. Má velmi příjemný styl vyprávění, který je doplněn mrazivou atmosférou skrývaných tajemství, ale také několika vážnými tématy, jako je například domácí násilí, nebo nevěra. Nechybí ani sympatické postavy, a myslím si, že Augusta si každý čtenář velmi rychle oblíbí.

Příběh je ponurý, jak se od severských knih dá očekávat, ale vše je to tak akorát. Stejně tak tu čtenář najde i velmi málo krvavých scén, a tak se do knihy mohou s radostí začíst i ti, kteří mají rádi poklidnější detektivní série.

Bouře je takový malý „tlouštík“, ale rozhodně se nenechte vyděsit. V průběhu čtení ani nepoznáte, že má tolik stran, naopak se to hodí – čtenář tak lépe pozná všechny postavy, a užije si tu mrazivou atmosféru o chvilku déle.

A jedna malá „nápověda“: August Strindberg (1849 – 1912), byl švédský umělec, novinář a spisovatel. S postavou v knize má společné pouze jméno.

Já osobně jsem velmi spokojená, a už teď se těším na pokračování.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (Kniha Zlin)

Komentáře (0)

Přidat komentář