Boj za Uhlíkov

recenze

Statečné a zlomené srdce (2020) 5 z 5 / Kikina182
Statečné a zlomené srdce

Přestože bylo prokletí zlomeno Rhen s Harper rozhodně nemají čas na odpočinek. Královstvím totiž začínají kolovat zvěsti, že Rhen není pravým dědicem a Uhlíkovem se prohání zakázaná magie. Navíc mu chybí jeden z jeho nejbližších a nejvěrnějších lidí, jeho strážce Grey.

Grey je na útěku už od doby, co porazil Lilith. Ví o zvěstech, že je pravým dědicem, ale nehodlá zradit svého nejlepšího přítele a chtít korunu. Zvlášť, když po vládnutí Uhlíkovu ani netouží. Ale možná mu nic jiného nezbude.

Karas Luran se chce totiž zmocnit Uhlíkova i za cenu mnoha zmařených životů. Je tu však něco, s čím nepočítala. Její dcera Lia Mara s jejím plánem nesouhlasí a rozhodne se zasáhnout.

Stejně jako Temné a osamělé prokletí je i Statečné a zlomené srdce vyprávěno v ich-formě. Tentokrát se tu však nestřídá pohled Rhena a Harper, ačkoliv i ten se tu výjimečně objevuje, ale pohled Greye a Lii Mary, kteří jsou hlavními postavami tohoto dílu.

Autorčin styl psaní se od prvního dílu vůbec nezměnil. Kniha je čtivá a člověk se do ní začte v podstatě hned. Sice mě o malinko víc bavily kapitoly z Greyova pohledu, ale žádná část téhle knihy rozhodně není nudná či únavná. Brigid Kemmerer píše opravdu skvěle, což Statečné a zlomené srdce jen a jen dokazuje.

Část postav, které v knize vystupují, je známa už z minula. Autorka ale vůbec neváhala a prostor, které dostaly, využila k tomu, aby je rozebrala a popsala do mnohem větší hloubky. Především pak Greye, který ve druhém dílu dostal mnohem více prostoru. Ani ostatní postavy však nepřišly zkrátka a i když to v prvním díle mohlo vypadat, že už o nich víme všechno, autorka přišla s dalšími jejich osobnostními rysy.

V knize se objevilo docela dost nových postav, ale i na těch si autorka dala záležet. Lii Mary a další důležitější postavy rozebrala opět do hloubky, ale věnovala se i vedlejším postavám. Sice ne do takové hloubky, ale rozhodně bylo možné si o nich udělat ucelený obrázek a nebylo možné si je splést mezi sebou.

Po konci prvního dílu jsem se trochu obávala, jestli druhý nebude jen umělým pokračováním, které akorát všechno zkazí, ale byl to neoprávněný strach. Příběh, který kniha vypráví je podle mě stejně kvalitní jako ten, co byl představen v prvním dílu.

Pokud něco, tak je druhý díl originálnější, než ten první. Tahle série začala jako retelling na Krásku a zvíře, ve druhém dílu se příběh ale posouvá mnohem dál. Už to není „jen“ retelling, ale pokračuje přirozeně svou vlastní cestou bez toho, aby se snažil k téhle původní zápletce nějak vrátit. Naopak přichází s velkou dávkou nových a poutavých zápletek.

Pokud se vám líbil první díl, tak ten druhý vás podle mě nezklame. Stejně jako v případě prvního dílo je to opravdu skvělý příběh, který je dobře napsaný. Pokud jste četli první díl, určitě doporučuji i ten druhý a pokud jste o sérii ještě neslyšeli, tak se po ní zkuste podívat. Zvlášť, pokud máte rádi série, které začínají jako retellingy, ale přerostou v něco víc.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář