Bez Merit

recenze

Na obtíž (2019) 5 z 5 / Kikina182
Na obtíž

O tom, že dokonalý bílý laťkový plot neznamená dokonalou rodinu ví Merit svoje. Její rodina by se podle ní a většiny obyvatel města v žádném případě nedala označit za normální. Žijí totiž ve starém kostele, ale to je ze všeho to nejméně divné.

Její matka žije ve sklepě, zatímco ona spolu se svými sourozenci, otcem a jeho novou manželkou žijí ve zbytku kostela. Už jen tohle uspořádání je dost šílené, ale každý z rodiny má nějaké tajemství, které by nemělo být odhaleno, jenže Merit je všechny zná, a to jí neskutečně tíží.

Meritin celý život je jeden špatný den za druhým, ale když má obzvlášť špatný, tak kupuje poháry. Je jedno za co. Ale v bazaru má jeden vyhlídnutý a když se po něm kouká narazí na Sagana. Tenhle kluk jí neuvěřitelně přitahuje a vypadá to, že by to mohla být láska na první pohled. Ale brzo se ukáže, že si ji Sagan spletl s její sestrou, dvojčetem. Tahle trapná situace nabere ještě na obrátkách, když se začne Sagan až příliš často vyskytovat u nich doma.

Knihy od Colleen Hoover jsem si zamilovala v momentě, kdy jsem začala číst Bez naděje. Od té jsem žádnou knihu od této autorky nevynechala a rozhodně jsem s tím v případě její nejnovější nehodlala začínat. Všechny autorčiny knihy mi totiž neuvěřitelně sedly, a proto nebyl důvod, proč si tuhle nepřečíst. Nepochybovala jsem, že bude stejně úžasná, jako všechny autorčiny předchozí tituly.

Kniha je napsaná v ich formě z pohledu hlavní hrdinky Merit a v podstatě je napsaná úplně stejně, jako všechny autorčina díla. I přes závažné téma příběhu je styl psaní takový lehký, dalo by se říct nadnesený. Zároveň má to správné množství úplně všeho – popisů, dialogů, myšlenek… A především se neskutečně skvěle čte. Když člověk jednou začne číst, tak už jen tak nepřestane.

O téhle knize se tvrdí, že je úplně jiná od všech předchozích autorčiných knih, ale mě to tak nepřijde. Samozřejmě, že děj je naprosto jedinečný stejně jako u všech ostatních, ale jedná se o knihu v podobném stylu.

Nejvýznamnější rozdíl asi je, že přestože se kniha ze všeho nejvíc soustředí na Meritiny problémy, probírají se i problémy ostatních postav v této knize. Dalo by se tedy říct, že se svým způsobem zabývá rovnou sedmi různými tématy, které rozhodně nejde brát na lehkou váhu.

Přestože by se na první pohled mohlo zdát, že tolik témat v jedné knize bude působit chaoticky a nebude dost času se všem pořádně věnovat, rozhodně tomu tak není. Naopak to do sebe neskutečně zapadá a vzniká díky tomu ještě mnohem zajímavější a všestrannější příběh, než kdyby se kniha věnovala pouze jednomu problému.

Jediné, co mi trošku vadilo je fakt, že nikdo se nesnažil nic vysvětlovat. U mnoha věcí to dávalo smysl, ale v knize bylo pár situací, které by se zkrátka vyřešily jenom tím, že by spolu lidi mluvily. Tím že to neudělali to pak celé vyznělo trošinku umělo, když se nakonec ukázalo, jak to je. Ale to byla skutečně jen jedna nebo dvě věci.

Celkově je příběh doopravdy skvělý. Jako obvykle ho autorka promyslela od začátku do konce a naprosto nic nenechala náhodě. Navíc opět přišla s originálním tématem, což je vzhledem k tomu, kolik knih už napsala a že se všechny zabývají stejným žánrem opravdu obdivuhodné.

Neskutečně nadšená jsem také z postav. Ty jsou podle mě snad ještě lepší než všechny postavy z autorčiných knih dohromady. V tomhle případě mají až tak neskutečnou osobnost, že skoro nevěřím, že jsou výplodem pouhé fantazie.

Jedná se totiž o tak jedinečné a zajímavé charaktery, že je doopravdy těžké si uvědomit, že se jedná pouze o literární postavy. A tohle je podle mě asi ten největší důkaz, že je Colleen Hoover neskutečná autorka. Na postavy, které skoro hraničí se skutečností se totiž narazí opravdu málokdy.

Z knihy Na obtíž jsem doopravdy nadšená. Jedná se o další úžasnou knihu od Colleen Hoover, kterou jsem v žádném případě nečetla naposledy. Tohle je zkrátka příběh, ke kterému se rozhodně stojí za to vracet.

Pokud máte rádi Colleen Hoover, tak tuhle knihu si rozhodně oblíbíte. A pokud s autorkou ještě nemáte žádné zkušenosti, ale máte rádi romány, ve kterých musí postavy řešit různá závažná témata, tak tohle je rozhodně ta pravá kniha pro vás.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář