Berlín: město hříchů, které se nezapomínají

recenze

Všechny sny světa (2011) 5 z 5 / katy238
Všechny sny světa

Román Bílá vlčice byl ukončen náhle a osudy hrdinů tvrdě utnul konec války, i když všem čtenářům bylo jasné, že první pecka byl už její začátek. Všechny sny světa však sledují linku, která není v tomto druhu literatury zase až tak běžná, tedy co bylo potom. Potom, co Rusové vtrhli do Berlína, potom, když se přeživší vraceli z koncentráku, potom, co Němce odsoudil celý svět a v ulicích Berlína začala platit spravedlnost silnějšího a celý svět se díval.

Druhý díl skutečně těsně navazuje na druhý a ukazuje cestu dětí rodičů, kteří se v prvním díle pomalu stávali dospělými lidmi a z bezstarostnosti a mládí se museli rychle přerodit v bojovníky o život. Je to smutné a tragické čtení a Všechny sny světa nejsou toliko románovým čtením. Už zde nejsou bohaté večírky paniček, zamilované rozmary ani nabírané róby pod hákovým křížem. Všechno bohatství se rozplynulo a co přežilo, rozdupaly sovětské podrážky. Nelehký úděl přeživších Berlíňanů a ponižující proces denacifikace je dnes těžko uvěřitelný a přes to není tato část vymyšlená.

Autorka skutečně čerpá z historie a mnoho v knize není jen fikcí, naopak nabádá zvědavého čtenáře zjistit více. Strasti Němců i Pařížanů, kde se pomalu také rozkládá socialismus, sleduje pozorně, citlivě ale ne jenom z povrchního zaujetí. Na románovou četbu nejsem, ale autorka dokázala citlivě pospojovat dějinné události i myšlenkové pochody plné hořkosti a bolesti a ukázat mladé lidi s bolestnou minulostí a nejistou budoucností, jako dokázal málokdo. Nejedená se o romantickou slátaninu, ale o zajímavý pohled na poválečné události v Evropě. V knize nejsou opět zobrazeny drastické scény, a i když mnohá milostná vzplanutí a jejich okolnosti je nutné brát z faktického hlediska s rezervou, děj netápe a elegantně Vás provede vší spojeneckou špínou.

Oceňuji začlenění leteckého mostu v Berlíně do děje a zmínění dalších událostí jako demonstrace, střílení do davu, a i znásilňování sovětskými vojáky, ke kterému bohužel skutečně docházelo, a nejen na vrub Němek. Toto odkazuje na skutečné historické reálie a málokdy čtu knihu, která s tímto pracuje bez snažení se o šokování čtenáře za každou cenu. Naopak. Čtete, čtete a pak si náhle uvědomíte se zděšením, o čem čtete. Boj o přežití mladých z Hitlerjugend a deziluze v jejich pokřivených myslích a konečné rozhodnutí pokračovat dál i s cejchem vypáleným na duši patří mezi nejsilnější momenty knihy stejně jako nečekané přátelství s mladým židem, který se rozhodne opětovně pokračovat pod značku své matky v provozu obchodního domu.

Všechny sny světa dostaly od nakladatele dost nevkusnou obálku, která se tváří, že jde o prvoplánový slaďáček pro vymleté čtenáře, ale není to tak. V knize se skrývá mnohem více, a i když bez přečtení prvního dílu se neobejdete, je druhý díl odměnou za překonání některých zdlouhavých milostných pasáží v Bílé vlčici.

Pokud Vás tedy zajímá beletrie druhé světové války, chcete zkusit něco jiného a nejste na drastickou literaturu faktu, neváhejte nad Všemi sny světa, které skrývají více než ukazuje nevkusná povrchní obálka.

Protože to, co bylo potom je často stejně důležité, jako události, které k tomu vedly.

Komentáře (0)

Přidat komentář