Běh po devíti světech

recenze

Příběhy z devíti světů (2019) 5 z 5 / Kikina182
Příběhy z devíti světů

Magnus a jeho přátelé sice zabránili Ragnaroku, ale všichni ví, že stejně jednou přijde. A může se to stát kdykoli. Dokonce i teď mají všichni hromadu problémů, se kterými se musí potýkat. A to od samotného praotce bohů Ódina až k Magnusovým přátelům. Ale tentokrát si musí všichni poradit bez něj, protože odjel navštívit svou sestřenici Annabeth. A nesmíme zapomenout ani na Thora, který se chystá na velkolepý běh po devíti světech.

Ricka Riordana jsem si zamilovala v podstatě hned po přečtení Percyho Jacksona a jeho série Magnus Chase a bohové Ásgardu inspirovaná severskou mytologií je podle mě snad jeho nejlepší. I když všechny jsou doopravdy úžasné. A tak jsem si v žádném případě nemohla nechat ujít doplňkovou knihu této trilogii.

Sice se jedná o docela tenounkou knihu s krátkými příběhy, ale i tak jsem se na ni neskutečně těšila. I krátký návrat do oblíbených příběhů Ricka Riordana je podle mě mnohem lepší než žádný návrat. Navíc jsem nepochybovala o tom, že i v případě krátkých povídek přišel autor s opravdu zajímavými nápady.

V případě trilogie byl vypravěčem Magnus, jenže v těchto povídkách se nevyskytuje, a tak tuto úlohu převzali jeho přátelé. A jelikož je v každém příběhu hrdinou někdo jiný, tak i každý příběh vypráví někdo jiný. Ovšem změna vypravěčů neměla ani v nejmenším vliv na kvalitu stylu psaní. Celé je to psáno stejným způsobem jako celá série, tedy čtivě, odlehčeně a s opravdu velkou dávkou humoru.

Přestože se jedná o devět nezávislých příběhů, tak svým způsobem na sebe trošku navazují, což mám u krátkých příběhů vážně ráda. Takový ten spojovací prvek, který z naprosto rozdílných příběhů dělá vlastně jeden celek je svým způsobem na tom to nejlepší.

Samotné příběhy se mi doopravdy moc líbí. Přestože vzhledem k omezenému prostoru nejsou příliš rozepsané, řekla bych že autor jejich prostřednictvím řekl všechno, co mělo být řečeno. Ovšem i tak mě trochu mrzí, že některé příběhy nebyly delší. Všechny nápady byly skvělé, ale některé by si podle mě klidně zasloužily i mnohem větší prostor, třeba dokonce knihu.

Všechny postavy jsou už známé z předchozích knih, takže je autor moc nepopisuje, spíš jen ukazuje některé jejich výrazné stránky. Ale i když se autor pravděpodobně nesnažil čtenářům postavy přiblížit mi přijde, že se tak stalo. Díky ich formě kniha vlastně umožnila alespoň krátký náhled od jejich myslí, což mi umožnilo doplnit si obrázek o tom, kdo hrdinové této série jsou.

Příběhy z devíti světů je kniha, která mi umožnila návrat do jedné z mých oblíbených sérií a já jsem za to opravdu ráda. Sice je to opravdu krátká kniha, ale i tak se jedná o opravdu povedený, zajímavý a vtipný příběh nebo vlastně příběhy.

Pokud jste tedy fanoušky série Magnus Chase a bohové Ásgardu, tak tuhle knihu rozhodně nevynechejte. Přestože nemá zrovna moc stránek, má toho opravdu hodně co říct.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (0)

Přidat komentář