Až najdu klíč - první díl švédské detektivní série

recenze

Až najdu klíč (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Až najdu klíč

Julie Starková je soukromá vyšetřovatelka, jejíž firma se dobře rozjíždí. Ona sama je s touto prací spokojená, jen by si přála, aby měla i společníka. Když dostane zakázku ohledně podivné a znepokojivé fotografie, bere jí jako šanci, aby svého exmanžela přesvědčila o spolupráci...

Když se řekne Lars Kepler, většina čtenářů ví, že se jedná o manželskou autorskou dvojici. Stejné duo autorů se nám teď představuje pod novým jménem Alex Ahndoril a s novou, tentokrát detektivní, sérií.

Až najdu klíč je první vlaštovkou nové detektivní série, která se snaží o styl klasických britských detektivek, avšak v moderním pojetí. A já si myslím, že se to i podařilo - staré velké sídlo, intriky v rodině a dvojice "detektivů", kteří mají všechno odhalit a mají k tomu vymoženosti moderní doby. Uznávám, že jsem začínala číst malinko s obavou, protože (kupodivu) úplně nepatřím k fanouškům thrillerové série s Joonou, ale nakonec jsem byla velmi, velmi spokojena.

Hlavní postavou je zde soukromá vyšetřovatelka Julie Starková - chladná, nepřístupná žena, která má temnou minulost. Další (nejspíš velmi důležitou) osobou je tu její exmanžel, který pracuje u policie - Julie by si však přála, aby s ní spolupracoval v její detektivní kanceláři. Jejich vztah je sice dobrý, ale vznáší se nad ním něco temného, co je postupně odkrýváno. Stejně tak se postupně dozvídáme, proč je Julie taková, jaká je.

Až najdu klíč je velmi čtivá záležitost, ale rozhodně nečekejte zběsile akční, nebo dechberoucí děj. Všechno je to hlavně o rozhovorech, o pátrání v minulosti, o pozorování lidských reakcí.
Líbila se mi atmosféra, stejně tak prostředí, i rozkrývání temných tajemství. Už méně mi sedla Julie - i když by se její chování dalo pochopit, prostě mi na ní něco drobně vadí. Ale ještě to s ní nevzdávám a už teď jsem velmi zvědavá, jaký bude další díl!

P.S.: nelíbí se mi srovnávání s A. Christie - ta byla (je a bude) jenom jedna a žádné "mon ami" se tu prostě neobjeví...

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Host

Komentáře (0)

Přidat komentář