Ani Karel IV. nebyl dokonalý

recenze

Dvě císařovny (dvojkniha 5. a 6. díl) (2019) 4 z 5 / MAM13
Dvě císařovny (dvojkniha 5. a 6. díl)

Oba příběhy, které kniha obsahuje, tj. jak Pád císařova zetě, tak Svatý grál nás zavádí do doby vlády Karla IV. Setkáváme se jak s pravděpodobně největším panovníkem, kterého kdy naše království mělo, ale i s jeho dvěma manželkami, Annou Svídnickou a Eliškou Pomořanskou a hlavně důvěrným přítelem, rádcem a tajným dvojitým agentem v jedné osobě- členem dominikánského řádu otcem Pavlem.

Všechny postavy, které se v příbězích objeví, jsou popsány velmi lidským způsobem, mají vlastnosti lidí z masa a kostí. Díky tomu můžeme vnímat císaře a krále Karla toho jména čtvrtého, nejen jako nejmocnějšího panovníka světa dané doby, ale jako stárnoucího muže, který je už unaven všemi povinnostmi a intrikami, které proti němu spřádají i lidé z jeho nejbližšího okolí. Jako muže, který má své nálady, touhy a sny, kde nejvýznamnější je snaha o zplození mužského potomka.

Příběhy skvělým způsobem propojují historii s fikcí. S určitou nadsázkou by se dalo říct, že se jedná o akční podobu učebnic dějepisu. Čtenář se zcela nenásilnou formou dozvídá známé, ale i méně známé informace z konce čtrnáctého století, kde jsou hluchá místa, která se nepodařilo popsat na základě studia kronik a dobových listin, vyplněna smyšleným příběhem, který nabízí možné zdůvodnění, proč se zrovna tato událost stala zrovna tímto způsobem.

Hlavní postavou celé řady V tajných službách otce vlastní je tajemný černý mnich, který je obdařen až téměř nadlidskými vlastnostmi. Díky tomu si získává srdce čtenářů a bezpečně je provádí svými dobrodružstvími. Kniha Dvě císařovny obsahuje již pátý a šestý díl této série nicméně čtenář nemusí mít obavu, že by mu vadila případná neznalost předchozích dílů. Vše podstatné je v příbězích připomenuto a shrnuto. Díky tomu v nás autor nenápadně probouzí zvědavost a chuť si přečíst předchozí knihy, které popisují život a skutky důstojného otce Pavla, se kterým se mimo jiné můžeme dostat až na audienci k samotnému papeži.

Akce je střídána klidnějšími popisnými pasážemi, díky kterým si můžeme vytvořit poměrně přesnou představu o tom, jak se v dané době žilo, čím se naši předci zabývali, jak se bavili či co si dopřávali k jídlu. Stejně tak je nám předkládán dobový popis jednotlivých měst, např. Vídně či Řezna, kterými postavy v čele s dominikánem Pavlem putují.
Kniha je psána jasně a srozumitelně, čte se svižně, zkrátka je ideálním společníkem na dlouhé zimní večery, které nás teď čekají.

Komentáře (0)

Přidat komentář