Alternativní historie o potomkovi Adolfa Hitlera

recenze

Dítě třetí říše (2021) 5 z 5 / LukBook
Dítě třetí říše

Dítě třetí říše je velice působivý román věnující se zázraku stvoření i tragické smrti. Jak už název napovídá, odehrává se během 2. světové války a přináší zajímavý fiktivní děj plný smutku, ale i naděje.

Britská autorka Mandy Robotham se živí jako porodní sestra. Zkušenosti ze své bohaté praxe v tomto oboru se rozhodla vložit i do literárního debutu. Zasadila ho navíc do doby, v níž bylo daleko více smrti než zrození života. Tento kontrast dodává celému fiktivnímu ději daleko zajímavější tvář a donutí člověka zamyslet se nad tím, zda by byl ochoten riskovat vlastní bezpečí pro nejistý život druhého.

Hlavní postavou je Anke, která je kvůli své činnosti proti říši vězenkyní v lágru, kde musí přežívat za strašných životních podmínek. Jednoho dne se provalí, že se v minulosti věnovala porodům dětí, a proto se stejné činnosti chopí i v tomto bezútěšném prostředí. Nečekaně se však o něco později musí přesunout do zcela odlišného prostředí. Zabydlí se v bohatě působícím sídle s názvem Berghof, aby zde pomohla porodit dítě první dáme třetí říše Evě Braunové. Brzy však zjistí, že ani na tomto místě není úplně v bezpečí.

Pro někoho, kdo se tolik nezajímá o koncentrační tábory, může být šok, že i na těchto strašlivých místech docházelo k rození dětí. Autorka se rozhodla ve své první knize spojit dvě své vášně – porody a historii. Vzhledem ke své profesi porodní sestry pro ni bylo poměrně jednoduché vložit do zápletky řadu podrobností z tohoto oboru, čímž jí výrazně přidává na autentičnosti. Najdeme tu dvě časové a dějové linie. Jedna se odehrává povětšinou právě v samotných lágrech a druhá soustřeďuje hlavní hrdinku na naprosto odlišné místo – do nádherného sídla nacistů Berghof.

Fiktivní část o těhotenství Evy Branouvé je velice poutavá. Setkáte se v ní i s několika dalšími reálnými postavami jako byli Joseph Goebbels a jeho žena Magda nebo přímo se samotným Adolfem Hitlerem. Můžete sledovat očekávání pohlavárů a jejich touhu, představit nový symbol třetí říše – potomka samotného Adolfa Hitlera. Oproti tomu je zde Eva Braunová, žena, která se především těší na své nové dítě a prožívá všechny strasti a intimní pocity spojené s těhotenstvím.

Čtenáře možná napadne, že by se tato událost klidně mohla stát. Co když bylo něco podobného důkladně utajeno? O potenciálních potomcích Adolfa Hitlera ostatně panuje řada spekulací. Tato konkrétní zápletka však pochází z hlavy samotné autorky, nic to ovšem nemění na její přitažlivosti.

Dočkáte se i nějaké té romantiky, přátelství nebo nenávisti. Zastoupeny jsou zde činy krásné i ohavné. Na jedné straně nekonečná odvaha a boj o život, na té druhé neskutečné zlo a bezvýčitkové zatracení lidské existence. Uvidíte, že i mezi Němci se mohli nacházet obyčejní lidé, kteří zcela nesouhlasili s nenávistnou ideologií.

Celý příběh je velice čtivý a vyvolá ve vás řadu emocí. Tím spíše, že k hlavním tématům patří děti a jejich vstup do světa ve velice nešťastné době. Že se zabíjeli vojáci na frontě člověka tolik nezasáhne. Byla to prostě válka, přestože už tento způsob řešení jakýchkoliv konfliktů je mi odporný. Násilí na těch nejmenších a často velice blízká smrt, mnou však vždycky velice silně otřese.

Dítě třetí říše se vzhledem k použitým námětům možná bude o něco více líbit ženám, přesto i pro nás muže je to hodně silné čtení. Ačkoli i dnes žijeme v nesnadné době, můžeme být opravdu rádi, že jsme se narodili na normálních místech a čeká nás alespoň nějaká budoucnost. Řada jiných se v minulosti žádné nedočkala a zůstala jen vzpomínkou na kolotoči dějin.

Komentáře (0)

Přidat komentář