ALEX F. BRADY – SLEPÍ

recenze

Slepí (2018) / Romantička
Slepí

Psychologický román z psychiatrické léčebny. Obálka poměrně přesně vystihuje náladu celé knížky…
Psycholožka napsala román z prostředí, ve kterém sama pracuje. Doufejme, že ne příliš autobiografický. Pak aby se jeden psychiatrů a psychologů trochu bál!

DĚJ: Sam Jamesové je 38 let a pracuje jako psycholožka na klinice Typhlos na Manhattanu. Ve svém povolání patří k nejlepším a všichni na ní spoléhají, protože si poradí si i s těmi nejzávažnějšími případy. V soukromí je to však žena plná vnitřních démonů a strachů. Navenek tvoří dokonalý pár s Lucasem, který je ve skutečnosti násilník a děvkař závislý na kokainu. Sam od něj ale nedokáže odejít, neumí být sama. Svojí frustraci zahání bezcenným navazováním sexuálních vztahů s jinými muži a zejména alkoholem. Žárlí na svého kolegu, který je do ní zamilovaný, ale přitom ho odmítá. Její život je tedy pěkný zmatek. V tomto rozpoložení dostává na klinice na starost nově příchozího Richarda. Richardův případ je opravdu zapeklitý. Práce s ním nikam nevede, je nekomunikativní a nejeví o péči zájem. Přesto se empatické Sam pomalu začne otevírat. Ale důvodem není tak úplně jeho touha po uzdravení. Ví toho o ní daleko víc, než by si byla ochotná připustit. V ohrožení je najednou všechno. Protože Sam nemá rozhodně v lecčems čisté svědomí.

DOJMY: To byla zase věc. Jestli někdy opovrhujete sami sebou, věřte, že v tom nejste sami. I ti, ke kterým často vzhlížíme a necháváme si od nich pomáhat, někdy klesnou na samé dno. Nebo se aspoň tak cítí. Cítí se osamělí, neschopní, hloupí, oškliví. Dělají věci, kterých pak litují. Riskují všechno jenom proto, aby na chvíli otupěli. Pijí, flirtují, nechají se svést, nechají se bít, nechají se ponižovat.
Knížka zvláštně přeskakuje mezi osobním a profesním životem hlavní hrdinky. Zatímco ten pracovní má docela pevný řád, ten osobní je jeden velký chaos.
Všichni máme nějaké schopnosti. A na ty bysme se měli soustředit. Do beznaděje totiž může upadnout každý. A cesta ven je bez cizí pomoci téměř nemožná.

DOPORUČUJU A NEDOPORUČUJU kvůli pár eklhaft detailům!|
www.romantickyzapisnik.cz

Komentáře (0)

Přidat komentář