A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. Ty potvory vám vlezou všude.

recenze

Osiánův cestovní kotlík aneb S Kelty nejsou žerty (2020) 5 z 5 / katy238
Osiánův cestovní kotlík aneb S Kelty nejsou žerty

Skalní Cimrmanologové nebo každý, kdo podlehl kouzlu nadčasového inteligentního humoru uskupení lidí spojených nejen divadlem, které nikdy nepřestanu obdivovat, se už asi usmívají. Dalším přiblížím, proč začínám právě s těmito kouzelnými malými parťáky.

Protože i když příběh české autorky Světlany Glaserové pojednává o Keltech, přátelství a dětech, dobrodružství začalo právě trpaslíkem. Postarším zvědavcem v nejlepších letech mající roztomilou možnost měnit se ve veverku, ale těm, kdo se nebojí stále ještě uvěřit, ukáže svou zajímavou podobu. Veverčí uši, lidské ručičky a nevymáchaná pusa. A když se hrdina příběhu, druhák základní školy, Honzík, potká s tímto pamětníkem více než dvou tisíciletí na babiččině půdě, už čtenář může tušit, že u vyprávění o dávných dobách tohle neskončí.

A protože pravý muž vždy předloží důkaz místo slibů, veverčí trpaslík Rory neváhá a při výletu do nedalekého skanzenu s keltskou tématikou zatáhne nebohého Honzíka do pěkné šlamastyky, ze které jej může dostat jen síla přátelství, nejedno kouzlo a hlavně plný kotlík odvahy.

Právě kouzelný kotlík najde Rory na půdě jednoho z domků v expozici skanzenu a po odříkání kouzelného zaříkadla jeho prostřednictvím Honzík odcestuje do časů doby železné, kouzelníka Osiána a Hozíkova praprapra-předka Aedána. Ten je ovšem tehdy taky malý kluk a protože tenkrát byl život těžký, Keltové tvrdohlaví a král Marobud mocný, jsou nutná taky kouzla, aby se vše dalo přežít.

Nezapomínejme, že kluci jsou kluci a při setkání napříč časem chlapce, vypadající na rezavý vlásek stejně, nenapadne nic lepšího, než se vyměnit a celá věc se ještě mnohonásobně zkomplikuje…

Osiánův cestovní kotlík je dětská kniha a na nic jiného si ani nehraje. Je to kouzelné dobrodružství party dětí trávící podzimní prázdniny každý po svém, spojí je však nejenom ukecaný veverčák, ale i čáry kouzla dějící se kolem nich. A právě děti jsou tou spojnicí nejen mezi věky, ale i mezi nechápajícími dospělými. Na chvíli musí odložit „nepřekonatelné“ překážky mezi sebou (kluk x holka, šprt x pohodář a jiné) a společnými silami kluky dostat zpět, jak dle data narození skutečně patří.

Nádherné ilustrace autorky dokreslují atmosféru celého příběhu a já osobně jsem si naprosto zamilovala ilustrace se strůjcem všech neplech a zmatků, Rorym. Nádherné jsou ale všechny, a pokud o době železné nevíte ani zlba, nevadí. Autorka Vám předvede svou vizi příběhu a nemusíte si představovat ani zjišťovat v potu tváře nic konkrétního o oblečení té doby ani o ničem jiném. Všechno včetně setkání u opevnění hradišť najdete v krásných ilustracích.

Přes pohádky nejsem expert, ovšem jestli jednou budu (to nakonec asi jednou budeme všichni, kdo už není teď), tak jednoznačně vím, že s Osiánem nechám cestovat i naše potomky nebo potomky přátel, protože se jedná o knihu s nádherným příběhem, který není i přes vsazení do dnešní doby, pitomý. Děti mají k ruce mobily, techniku i jiné vymoženosti, ale prim hraje přátelství a porozumění. Bez něj to totiž nejde. A bez schopnosti uvěřit nemožnému také ne. Což pochopí i dospělí. Ono je to snadnější, než se zbláznit. To neplatí jen v pohádkách.

Musím zmínit i svůj postřeh z příběhu, říkám tomu „efekt Johnyho Deepa.“ Hlavním hrdinou je Honzík, o tom žádná a jeho klukovské dobrodružství mezi časovými epochami. Pro mě však byl hlavní hrdinou tan malý veverčí mužíček, který to všechno spískal. Nejen díky nádhernému ztvárnění autorkou v ilustracích, ale i díky tomu, že v příběhu hrál mnohem větší roli, než se na první pohled může zdát. Stejně jako Jack Sparrow v pirátské sérii.

Pokud tedy přemýšlíte, jakou knihu zvolit na usínací večery s dětmi, požádejte o pomoc Osiána. Ale pozor. Je možné, že Vám kniha nevystačí na tolik večerů, jak si předem stanovíte. A možná, že budete před dětmi i trochu v náskoku při čtení bokem…

Autorce moc děkuji za knihu, nevěřila jsem, že mě takto dokáže pohltit vyprávění primárně určené pro děti.

Komentáře (2)

katy238
katy238
12.05.2020

Je to krásná kniha a rozhodně si zaslouží být čtena a čtena. Příběhů o přátelství není totiž nikdy dost :-)

Jejda
Jejda
12.05.2020

Šmankote, tak krásnou recenzi si snad ani nezasloužím :-D Možná si to budu muset po sobě ještě jednou přečíst, jestli je to fakt tak dobrý. Myslím ten Kotlík. Díky moc moc, milá Katko!!!