80%

recenze

Spiknutí oběšenců (2021) 4 z 5 / david7538
Spiknutí oběšenců

Třebaže jsem knihu přečetl jedním dechem za večer, nemohu říci, že bych s ní byl úplně spokojený. Nejvíc mi draly uši (tedy oči) výrazy které se draly z úst postav jako "Hele, ..." či "Na to si plácneme" Což v obou případech jsou slova která v té době známa svým významem nebyla (jedno přišlo do Čech kolem roku 1470-1480, druhé dokonce až v osmnáctém století (samozřejmě chápu, že autor bude psát v současné češtině, aby kniha byla pro čtenáře schůdná, a nikoliv ve staročeštině, ale myslím si, že výrazů jako je "Hele," by se měl vyvarovat, protože to opravdu trhá bubínky a několik okamžiků jsem se zamyslel co tím sakra autor myslí a ani jsem samotnou větu nedočet, než jsem rozdejchal "Hele.." jak mě to iritovalo.

Druhou věcí je několik vyloženě natahovacích sekvencí, které pro příběh nebyly vůbec důležité, ale ani pro vykreslení čehokoliv (například zapojení Ludmily)(což hodnotím taky jen jako nutnost, aby autor přidal řekněme 6 stránek navíc)

Celkově tak na mě dílo působilo, že ho autor neměl 100% hotové a ucelené a potřeboval tam vsunout pár pasáží a situací, jen prostě jako výplň o které ani sám nevěděl co s nimi, jen aby už bylo hotovo a v odpovídající délce.

***

Naopak hlavní linka celkového příběhu a dění mě zaujalo, ať už tedy Oldřichova poněkud netradiční pozice ve vyšetřování, nebo velký počet linek, zdánlivě nesouvisejících a pak se protnuvších, kde se do pátrání zapojují i jiní jeho podřízení (členové družiny)(mimo vyloženě zbytečné/dějově i kvalitou Ludmily, která kdyby v knize vůbec nebyly, vůbec bych se nezlobil).

Celkově hodnotí něco mezi 75-80% myslím, že pan Vondruška napsal lepší knihy, tato mi spíše přišla jako jakási povinnost do počtu, byť měla svojí originalitou. Taky se mi líbilo jakési přiklonění k "alternativním" trestům zločinců/řešení které knihu provázelo v několika osobách, než jen klasické skončení v rukou kata.

Komentáře (0)

Přidat komentář