Zmije přehled

Zmije https://www.databazeknih.cz/img/books/71_/71794/bmid_zmije-B2Y-71794.jpg 3 280 280

Afghánistán, sedmý rok panování Alexandra Velikého. V bohy zapomenuté zemi umírají nejlepší synové Makedonie. Aleksandros ho Trítos ho Makedón! 27. července 1880. V průběhu druhé britsko-afghánské války ztrácí 66. pěší pluk v bitvě u Maiwandu čtyřiašedesát procent svého početního stavu. God Save the Queen! 15. února 1989. Ukončení sovětské intervence v Afghánistánu, během níž zahynulo více než třináct tisíc vojáků Rudé armády. Da zdravstvujet Sovětskij Sojuz! Rok 2010. Znovu jsou tady. Ani šuraví, ani amerikáni, ale nějací další, šejtanem vyslaní nevěřící psi - aby je Alláh vyhubil. Lá iláha illá-l-láh!... celý text

Literatura světová Povídky Fantasy
Vydáno: , Leonardo
Originální název:

Żmija , 2009


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zmije. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (53)

Leona333
26.10.2023 4 z 5

Afghánistán - sedmý rok panování Alexandra Velikého. V bohy zapomenuté zemi, umírají nejlepší synové Makedonie...

Na knížku jsem byla velice zvědavá a ne jen díky Sapkowskému... ; ) Uhranula - zhypnotizovala mě obálka k této povídce. A stejně tak, jak hadí, zmijí jed paralyzuje člověka, tak stejně mě paralyzoval - vtáhl do děje tenhle příběh.
Sapkowski mistrovsky líčí popis země, která je nám dodnes "zcela neznámá a my ji zcela lhostejní..." Dobové reálie jsou zde zachyceny, vyšvihnuty vskutku markantně...
Když už jsem u toho pochvalného hodnocení..., tak nesmím zapomenou vyšvihnou velikou poklonu i překladateli. Pan Komárek zde předvedl velký kus práce, co se jazyka a odbornosti terminologie týká.
Za sebe hodnotím Zmiji, jako velice povedenou, kterou se nechám v budoucnu, znovu ráda uštknout. ; )

katallinka
23.03.2023 2 z 5

Zmije mě vůbec nebavila. Jednalo se z mého pohledu o soupis jmen a zbraní bez nějakého hlubšího smyslu nebo příběhu. Navíc fantasy příběh to byl jen minimálně.


Hor89
26.01.2023 4 z 5

Románová jednohubka od pana Sapkowského - podobně jako u Husitské trilogie zde autor spojuje historii s fanstasy. Vetšina děje se odehrává v Afghánistánu během sovětské okupace, s malými odbočkami do doby Alexandra Velikého, konce 19. století a současnosti. Děj není špatný ale na Zaklínače nebo Husity bohužel nemá. Vyzdvihnout musím hlavně realisticky zpracovanou část na sovětské základně, včetně dobového slangu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zmije v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených417x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených12x
v Knihotéce229x
v Chystám se číst56x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech1x