Zločin pátera Amara přehled

Zločin pátera Amara https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33564/bmid_zlocin-patera-amara-Q59-33564.jpg 4 32 32

Román nejvýznamnějšího portugalského spisovatele podává nelítostnou analýzu portugalského maloměšťáckého prostředí a kritiku klerikalismu a života duchovenstva na sklonku 19. stol. Jeho děj se odehrává na malém provinčním městě během jednoho roku. Je zalidněn vtipně a mnohde i s ironickým postřehem vykreslenými postavami a postavičkami z řad maloměšťáků i duchovních, kteří se točí kolem stěžejní dvojice románu, kolem pátera Amara a mladé dívky Amélie, kteří se milují. „Zločinem“ zde není míněno překročení církevního předpisu o kněžském celibátu, ale skutečný „světský“ zločin, trestný podle kteréhokoliv státního zákoníku, jehož se Amáro dopouští, aby se zbavil nežádoucích následků své „lásky“ s Amélií.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

O Crime do Padre Amaro , 1875


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zločin pátera Amara. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Filomena1961
24.07.2023 4 z 5

Proti klerikalismu a nemorálnosti duchovních je zaměřený román nejvýznamnějšího portugalského spisovatele 19. století. Jeho temným hrdinou je páter, jenž k ukájení své smyslné touhy zneužije naivní víry svobodné dívky. Jenže tím se mladý ambiciózní Amaro dostává od zneužívání svého náboženského vlivu na mladou dívku ke skutečnému světskému zločinu, trestnému podle kteréhokoliv státního zákoníku.
Podvod, touha, pokušení, kariérismus s tím spojená moc a bohatství. Nedostatek zodpovědnosti. Je těžké býti dobrým knězem, když všude, kam se podíváte, vidíte jen korupci. A o to je to všechno ještě smutnější.

ddkk
18.04.2022 4 z 5

Pokrytectví, ziskuchtivost, bezohlednost, ctižádost a manipulace, tak by se dala stručně popsat církev a její služebníci v románu Zločin pátera Amara. Je to i o vývoji lidského charakteru v podmínkách, které nahrávají snaze využít pro vlastní potřebu vše, co se dá...S úžasem jsem sledovala, jak se na první pohled hodný chlapec dokázal neuvěřitelně zorientovat v bahně církevních struktur a jak bez jakýchkoli skrupulí, nedej bože snad pochopení, doslova zatočil s "překážkami" na své cestě za vlastním úspěchem.

Velmi smutné a přitom poučné (ovšem jak pro koho, omluvy pro údajně zbloudilé duše církevních hodnostářů jsou také dobře známy). O tom, jak se církve (protože nejen římsko-katolická) dokážou chovat ke svým ovečkám, toho bylo napsáno spousta. Páter Amar patří mezi ty horší z nich.

Doporučuji knihu, stejně jako film podle ní natočený.


andrii24
06.04.2022

Rozloučení s čelní loučí "svatého" člověka, když se sloučí mor románku, černá sutana, parte amora.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zločin pátera Amara v seznamech

v Přečtených47x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených2x
v Knihotéce68x
v Chystám se číst22x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech4x