Život za životem přehled

Život za životem https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207727/bmid_zivot-za-zivotem-Rri-207727.jpg 4 288 288

Angličanka Ursula Toddová zemře těsně po narození jedné únorové noci roku 1910. V následující kapitole se téže únorové noci narodí znovu, přičemž tentokrát přežije, aby podstoupila celou řadu tragických, mnohdy heroických konců. Tak jako na divadle padá opona, v Ursulině příběhu „padá tma“, tedy smrt. Ta ovšem neznamená temný konec, ale je příslibem dalších, neomezených variant a pokračování. Není divu, že Ursula mívá silné pocity déja vu; je totiž obdařena možností prožívat tytéž chvíle a stavy znovu a znovu a snažit se zabránit osobním i dějinným katastrofám – i když ne vždy se stejným úspěchem jako v prologu románu, kdy v Mnichově spáchá atentát na Hitlera. Váha života je nekonečně proměnlivá a vyprávění, založené na podobném principu jako legendární Ramisův snímek Na hromnice o den více nebo letos zfilmovaný sci-fi román Davida Mitchella Atlas mraků, provokuje otázkou, zda – pokud bychom mohli stejné prožívat znovu a znovu – bychom dosáhli dokonalosti a zda by taková dokonalost byla žádoucí. Dráždidlem čtenářské zvídavosti je také touha nahlédnout, jestli alternativní sekvence Ursuliných životů představují výseky paralelně probíhajících světů nebo se jedná o elastickou časovou smyčku...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Life After Life , 2013


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život za životem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (75)

vera7330
08.11.2023 4 z 5

Neotřelý nápad s různými verzemi prožívaných životů. Autorce se povedlo zabránit přílišné repetitivnosti těch částí, které hrdinka několikrá prožila, ale přesto ne úplně, což knize trochu ubírá na tempu.

iceVS
17.09.2023 5 z 5

Ufff...
Vesmír je pěna. Bublinka vedle bublinky. Vesmír vedle vesmíru. Život vedle života.
Fantazie autorky je bezbřehá. Na rozdíl od té mojí. Má nekreativní (leč systematická) duše by potřebovala na to množství životů a postav nejspíš nějaký hodně přehledný graf.
Vzdala jsem snahu ději porozumět a chápat, kde právě jsem a zhruba tak 7/8 děje už jsem se jen vezla.


Nicméně si nemyslím, že bych se pouštěla do další knihy této autorky.


hippiesak
20.03.2023 3 z 5

No... Asi si tuto knihu POSLECHNU v budoucnu ještě jednou. Koupil jsem si ji jako audio verzi a díky Bohu za Terezu Bebarovou! Díky ní, jsem to těch 18 hodin vydržel. Mít to v papírové formě, tak se ale zase budu možná lépe orientovat v těch časových osách a smyčkách. Ale její projev je zkrátka sexy a baví to člověka poslouchat :) Je to hodně zvláštní, ale na druhou stranu i zajímavá kniha. Nesedí mi tam osobně ta hlavní časová osa řekněme 1910 - 1945 (+/-) a proto první polovinu knihy hodnotím jako 4* a druhou polovinu jako 2*. V průměru tedy 3 symbolické hvězdičky ;)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2013 - Goodreads Choice Awards (Best Historical Fiction)
2013 - Costa Book Awards (Novel)


Kniha Život za životem v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených368x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených28x
v Knihotéce172x
v Chystám se číst275x
v Chci si koupit42x
v dalších seznamech4x