Život za životem zajímavosti

Život za životem https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207727/bmid_zivot-za-zivotem-Rri-207727.jpg 4 287 75

Angličanka Ursula Toddová zemře těsně po narození jedné únorové noci roku 1910. V následující kapitole se téže únorové noci narodí znovu, přičemž tentokrát přežije, aby podstoupila celou řadu tragických, mnohdy heroických konců. Tak jako na divadle padá opona, v Ursulině příběhu „padá tma“, tedy smrt. Ta ovšem neznamená temný konec, ale je příslibem dalších, neomezených variant a pokračování. Není divu, že Ursula mívá silné pocity déja vu; je totiž obdařena možností prožívat tytéž chvíle a stavy znovu a znovu a snažit se zabránit osobním i dějinným katastrofám – i když ne vždy se stejným úspěchem jako v prologu románu, kdy v Mnichově spáchá atentát na Hitlera. Váha života je nekonečně proměnlivá a vyprávění, založené na podobném principu jako legendární Ramisův snímek Na hromnice o den více nebo letos zfilmovaný sci-fi román Davida Mitchella Atlas mraků, provokuje otázkou, zda – pokud bychom mohli stejné prožívat znovu a znovu – bychom dosáhli dokonalosti a zda by taková dokonalost byla žádoucí. Dráždidlem čtenářské zvídavosti je také touha nahlédnout, jestli alternativní sekvence Ursuliných životů představují výseky paralelně probíhajících světů nebo se jedná o elastickou časovou smyčku...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Life After Life , 2013


více info...

Zajímavosti (2)

Na konci léta 2017 vyšla audiokniha Život za životem, kterou namluvila Tereza Bebarová. Vydala Audiotéka. (bbeettyynnaa)


Kniha Život za životem (Life After Life) vyhrála GoodReads Choice Awards za rok 2013 v kategorii Best Historical Fiction (17 976 hlasů). (LibraryGirl)


Ocenění knihy (2)

2013 - Goodreads Choice Awards (Best Historical Fiction)
2013 - Costa Book Awards (Novel)


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.