Život za životem

Život za životem https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207727/bmid_zivot-za-zivotem-Rri-207727.jpg 4 287 75

Angličanka Ursula Toddová zemře těsně po narození jedné únorové noci roku 1910. V následující kapitole se téže únorové noci narodí znovu, přičemž tentokrát přežije, aby podstoupila celou řadu tragických, mnohdy heroických konců. Tak jako na divadle padá opona, v Ursulině příběhu „padá tma“, tedy smrt. Ta ovšem neznamená temný konec, ale je příslibem dalších, neomezených variant a pokračování. Není divu, že Ursula mívá silné pocity déja vu; je totiž obdařena možností prožívat tytéž chvíle a stavy znovu a znovu a snažit se zabránit osobním i dějinným katastrofám – i když ne vždy se stejným úspěchem jako v prologu románu, kdy v Mnichově spáchá atentát na Hitlera. Váha života je nekonečně proměnlivá a vyprávění, založené na podobném principu jako legendární Ramisův snímek Na hromnice o den více nebo letos zfilmovaný sci-fi román Davida Mitchella Atlas mraků, provokuje otázkou, zda – pokud bychom mohli stejné prožívat znovu a znovu – bychom dosáhli dokonalosti a zda by taková dokonalost byla žádoucí. Dráždidlem čtenářské zvídavosti je také touha nahlédnout, jestli alternativní sekvence Ursuliných životů představují výseky paralelně probíhajících světů nebo se jedná o elastickou časovou smyčku...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Life After Life , 2013


více info...

Přidat komentář

vera7330
08.11.2023 4 z 5

Neotřelý nápad s různými verzemi prožívaných životů. Autorce se povedlo zabránit přílišné repetitivnosti těch částí, které hrdinka několikrá prožila, ale přesto ne úplně, což knize trochu ubírá na tempu.

iceVS
17.09.2023 5 z 5

Ufff...
Vesmír je pěna. Bublinka vedle bublinky. Vesmír vedle vesmíru. Život vedle života.
Fantazie autorky je bezbřehá. Na rozdíl od té mojí. Má nekreativní (leč systematická) duše by potřebovala na to množství životů a postav nejspíš nějaký hodně přehledný graf.
Vzdala jsem snahu ději porozumět a chápat, kde právě jsem a zhruba tak 7/8 děje už jsem se jen vezla.


Nicméně si nemyslím, že bych se pouštěla do další knihy této autorky.


hippiesak
20.03.2023 3 z 5

No... Asi si tuto knihu POSLECHNU v budoucnu ještě jednou. Koupil jsem si ji jako audio verzi a díky Bohu za Terezu Bebarovou! Díky ní, jsem to těch 18 hodin vydržel. Mít to v papírové formě, tak se ale zase budu možná lépe orientovat v těch časových osách a smyčkách. Ale její projev je zkrátka sexy a baví to člověka poslouchat :) Je to hodně zvláštní, ale na druhou stranu i zajímavá kniha. Nesedí mi tam osobně ta hlavní časová osa řekněme 1910 - 1945 (+/-) a proto první polovinu knihy hodnotím jako 4* a druhou polovinu jako 2*. V průměru tedy 3 symbolické hvězdičky ;)

janavom
03.03.2023 4 z 5

Knihu jsem dlouho odkládala, ale byla to chyba. Moc se mi líbila. JV

monika_v_trapu
18.11.2022 5 z 5

Už dlouho mě nic takhle nevtáhlo hned od první stránky. Začetla jsem se hned!

Čtení této knihy jsem hodněkrát odkládala a moc se mi do ní nechtělo, i když mě námětem moc lákala. Podíl na tom měl hlavně velký formát a malá písmenka - kapitoly byly naštěstí krátké. Když už jsem se ale do čtení pustila, nemohla jsem se odtrhnout a na posezení přelouskala 150 stran ani nevím jak. Čtivost a cit pro jazyk se autorce upřít nedá - i když velký podíl na tom má rozhodně i překlad, který je moc dobrý!

Příběh vypráví o Ursule, která se narodí 11. února 1910. Nestrávíme s ní ale moc dlouhou dobu a sotva vykoukne na svět, umírá. Vzápětí se ale narodí znovu a tentokrát toho s ní zažijeme mnohem víc... než svět znovu opustí, aby se do něj mohla znovu narodit. Autorka vymyslela skvělý námět "cestování časem", i když cestováním by se to úplně nazývat nedalo. V průběhu let (a uplynulých životů) s Ursulou prožijeme první světovou válku, španělskou chřipku, druhou světovou válku a také spoustu dalších osobních věcí z jejího života, díky kterým je hezky ukázané, že i naprostá maličkost může ubíhání budoucnosti a dějin velmi dramaticky změnit...

Líbí se mi, že kniha se více méně celou dobu držela v klidnějším tempu, a i přes válečnou a meziválečnou dobu, do které autorka příběh zasadila, se čtenáři až může zdát, že se občas vlastně nic neděje, i když se toho zároveň děje strašně moc. Je to ten typ příběhu, který si musíte pomalu vychutnávat, nespěchat na žádné akční scény a počkat si, až se vám skládačka začne postupně propojovat na pozadí.

Konec nemusí sednout všem. Sama úplně nevím, jak s ním naložit, ale rozhodně vyvolává v člověku spoustu otázek a prostor pro zamyšlení se nad tím "co by se stalo, a co všechno by bylo jinak, kdyby...?". Moc zajímavé čtivo, které se chvílemi může jevit jako odpočinkové, i když některé části odpočinkové nejsou ani trochu. Velké doporučení!

Awča
26.10.2022 4 z 5

Vůbec nevím, jak hodnotit.
Nápad je skvělý. Začátek mě vtáhnul. Obsáhlé popisy prostředí, postav a situací v různých obměnách se mi moc líbily. Postupně se ale okouzlení vytrácelo, popisy mi přišly zdlouhavé, postava Uršuly bez vývoje, až mi pak začala strašně lézt na nervy, v polovině knihy jsem to už nevydržela a musela si dát pauzu.
Buď to bylo pauzou nebo tím, že se Uršula stala aktivnější, druhá půlka utekla raz dva, a nakonec jsem moc ráda, že jsem ji přečetla. Vlastně doposlouchala, kniha je skvěle načtena Terezou Bebarovou. Moc se mi i líbí obálka.
Jsem zvědavá na další díl jehož hlavním hrdinou je Teddy.

Mituli78
13.06.2022 5 z 5

Skvělé! Naprosto mě to dostalo!Tento historicko-mystic román spolu s další částí Bůh v troskách se mi hrozně líbil. Mocmocmoc :-).

snimcibdim
06.02.2022 3 z 5

Nápad s reinkarnací zpočátku zajímavý, posléze už repetitivní a bezúčelný.
Autorka na hlavní hrdinku navěšela jako šaty na figurínu různé dějové linky (a způsoby smrti) jaké mohly potkat Angličanku z dobré středostavovské rodiny v první pol. 20 stol. díky čemuž se Ursula postupně stávala čím dál víc bezbřehá a všehoschopná - jako plastelína.
Zajímavější mi tak paradoxně přišly vedlejší postavy (např. Sylvie nebo Iziie), protože si i tváří tvář měnícím se okolnostem zachovávaly výrazný a hlavně konzistentní charakter.
Slibný byl moment, kdy si Uršula uvědomila svůj dar a použila ho vědomě, ale nakonec ani z toho už nic moc nevzešlo.
Asi by pro mne tentokrát méně (méně reinkarnací) bylo více.
Posloucháno jako audiokniha - skvělá Tereza Bebarová.

Janadvorackova
22.01.2022 5 z 5

Byla to docela jízda.
Stává se vám někdy, že někoho potkáte, něco se stane, něco zaslechnete, nebo máte něco v plánu a zdá se vám, že se to neděje poprvé?
No, možná neděje. Možná se životem prodíráte poněkolikáté a události se větví a prolínají podle toho, koho potkáte, co se stane, co zaslechnete, nebo jak se vám mění plány.

Uršula se rodí a umírá, plánuje, raduje se a trpí. Chodí v kruhu, kruhy jsou totiž důležité :).
Ty a koťata, lišky, hadi, panenky, zvuky bouřky, těla bez hlav a končetin, černá lesklá brož, potraty a nemluvňata, psi a bratři, kteří nikdy nebyli. Hrady z písku, malíři a samovary... války, chřipka a lahve vína... Jo, to není všechno. Ať něco zbude na další pokus... kolo. Abych nezapomněla, sněží :).... Malé životní radosti :).

vemrazik
14.09.2021 3 z 5

Vcelku rozsáhlá sága o jedné rodině, alternativní konce a cesty časem
Jelikož jsem knihu poslouchala v audioverzi, nemohla jsem listovat zpátky a to je škoda, trochu jsem se v ději ztrácela. Ale při dalším přečtení/poslechu už jsem se chytla a spoustu věcí mi do sebe zapadlo.
Pěkná myšlenka i příběhy, různé konce stejných situací byly nejdřív matoucí, ale když člověk pochopí "princip"... Líbila se mi.

zuzi.d
28.04.2021 4 z 5

AUDIOKNIHA: Velmi dobře načteno. Příběh i styl čtení mě velmi hezky vtáhl do děje. Prožívala jsem s Ursulou její radosti i trampoty. Nejsem si jistá, jak vlastně autorka to prožívání života za životem myslela, nabízí se několik variant, ale i to je součástí této knihy - můžete si o tom myslet to své.

Janaves
21.04.2021 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Děj hezky plynul, líbilo se mi vyprávění o životě v Liščím zátiší. Oblíbila jsem si celou rodinu Toddových. Hlavní hrdinka Uršula zemře a znovu se narodí. Takto se to opakuje, během života pak Uršula cítí v určitých situacích zvláštní pocity, strach, ví, že už něco podobného zažila... Nechci víc prozrazovat. Kniha má pokračování, které už mám doma připravené.

lencin
29.09.2020 4 z 5

Dobré. Zajímavé je, že žádný z paralelních životů nezvítězí, ale všechny jsou možné.....
(2015)

petrarka72
07.08.2020 5 z 5

Silné a podmanivé. Jak málo stačí, aby život byl - a nebyl...

smardice
06.08.2020 4 z 5

Poslech audioknihy, skvěle načtenoi Terezou Bebarovou. Několikanásobná reinkarnace Uršuly, občas zajímavá, občas nudná.

Katka2382
01.05.2020 5 z 5

Mě se to mooc líbilo,knížka se mi dobře četla.Netradiční vypravění mi vůbec nevadilo,spíše naopak posunulo čtenářský zážitek zase trochu jinam.

Noisette73
05.04.2020 5 z 5

POZOR SPOILERY: Dlouho jsem přemýšlela co k téhle knize napsat, četla se hezky to ano, ale byla takovým zvláštním způsobem melancholická a dala se pochopit dvěma a určitě i více způsoby. Já to pochopila tak, že hrdinka žije jeden svůj život, který je ovšem natolik drásavý, že si ve své hlavě pro svou osobu vymyslela životy další a pak je v sobě po nějaké době zase různým způsobem ukončovala a pak jednou došlo i na konec jejího opravdového života a ten byl tedy... no hrozně smutný a ještě víc zbytečný.

Richisa
05.02.2020 4 z 5

Mám malinko rozporuplné pocity z knihy. Rozhodně se to hezky četlo, děj rychle plynul, kniha mě přitahovala ke čtení, bylo tam pěkně shrnuté myšlení té doby.

Byla jsem zvědavá, proč se to děje, a musela jsem na knihu často myslet stylem, co kdyby se to samé dělo mně...

Ovšem kromě toho, že PROČ jsem se nedověděla (to by mohl být záměr a nástin k zamyšlení tam i byl) Tak mě naprosto neuspokojil závěr... Nakonec mi to celé vyznělo jako nekonečný trest, že za jakýchkoli okolností stejně není jiná možnost, než se narodit znovu a žít...

Paulika
06.09.2019 3 z 5

Nebylo to špatné. Začátek knihy poněkud zdlouhavý, ale druhá půlka už ušla. Typický román pro ženy. Mně se dostal do ruky jen díky tomu, že jsem byl zvědavý na časové smyčky, na kterých měl být román založen. Ty mě ale moc nenadchly. Nějaké sofistikované skloubení několika časových smyček nečekejte alá film Na Hromnice o den více. Jedná se spíše o popisný historický román. Autorka má určitě zajímavý způsob vyprávění, svým způsobem podmanivý a uvěřitelný. Chvílemi úsměvná situační komedie, chvílemi tragédie nebo historická freska 1.poloviny 20. století. Pro mě vcelku pohodová četba, kterou lze doporučit.

marvarid
05.03.2019 4 z 5

Vyprávění je příjemně ironické, místy vtipné a místy vůbec ne – protože děj je zasazen do první poloviny dvacátého století a to často vůbec nebylo pěkné období pro život. Jímala mě úzkost, když jsem si naplno uvědomila, jak drobné náhody rozhodují o dobrém či špatném životě, bytí či nebytí. Sama mám v paměti, jak někdy v člověku zatrne, když odvrátí něco děsivého (chytí batole prchající z pískoviště k rušné silnici, vytáhne důležitý dokument z koše na odpadky, kam se bůh ví jak dostal…) a takových momentů denně zažíváme nepochybně spoustu, o většině z nich ani nevíme. Abych se vrátila ke knize – byla výborná, přečetla jsem ji jedním dechem. Od této autorky pro mě první, ale jistě ne poslední.