Život na pavoučím vlákně přehled

Život na pavoučím vlákně
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/539194/bmid_zivot-na-pavoucim-vlakne.jpg 5 23 23

Historický román o rozhodujících životních bodech několika osudem propojených rodin od nástupu nacismu až do hluboké normalizace v Československu. Evička Tomschitschová, dcera Židovky a českého Němce, po "dobrovolném" odchodu maminky strávila dětství v klášteře a dětském domově. Sára Lebensternová přežila koncentrák i pochod smrti a stále čeká na návrat své ztracené dcery, a rodina Franze Schwarze alias Františka Švarce se snaží bez skrupulí vytěžit z každého režimu výhody a moc. Dva totalitní režimy se tu projevují ve vší své podlosti, protože v člověku probouzejí a podněcují jeho horší já.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život na pavoučím vlákně. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (9)

Yaney
14.10.2024 5 z 5

Neuvěřitelně syrová kniha popisující strasti dvacátého století očima několika postav. Konec byl velmi depresivní, nedokážu si představit žít v době, kdy záleží jenom ta tom, zda se někomu líbíte/ hodíte.

kasavubu
14.10.2024 5 z 5

Další autorčina kniha, která opět nezklamala, i když děj byl hodně smutný a bohužel ani závěr nevyznívá nijak optimisticky. Všichni hlavní hrdinové se mi dostali pod kůži a moc by mě zajímalo, jaké byly jejich další osudy. Myslím, že by kniha klidně mohla mít pokračování. Jediným nedostatkem bylo se ze začátku zorientovat, kdo je kdo a možná by se hodilo alespoň občasné uvedení datace u kapitol pro lepší orientaci v čase. Možná byla i trochu zbytečná linie rodiny Schlesingerovy. Zpočátku mě připadali trochu zbyteční i Schwarzovi, ale ti v závěru knihy opět ukázali, že nedokážou nic jiného než ničit osudy druhých. Moc vydařená kniha.


kaja77
14.10.2024 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Měla jsem radost, že postava Eva, která dostala od osudu opravdu naloženo, byla obdařena takovou povahou, že si dokázala ze všech situací odnést to lepší, nebyla zahořklá, ublížená. Moc jsem jí fandila. Osud další postavy Sáry byl velmi dojemný. Vzpomněla jsem si na tetu z knihy Hana od paní Mornštajnové, to bylo tenkrát poprvé, co jsem zjistila, že lidé, kteří přežili koncentrák a vrátili se zpátky, zas tak moc nevyhráli, že ten návrat mezi zbytek společnosti pro ně musí být strašně těžký. Zajímavé v knize bylo i to, jak se napříč generacemi může přenášet gen "být svině".

všechny komentáře

Související novinky (1)

Prokletí svatých, Plameny války a další knižní novinky (25. týden)

16.06.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život na pavoučím vlákně v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených28x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst88x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech3x