Zatím dobrý přehled

Jan Novák

Zřejmě žádná událost z našich moderních dějin nevyvolává tolik otazníků a protikladných soudů jako „případ“ bratrů Mašínových. Jaké stanovisko zaujmout k tomu, co se tehdy stalo? A jsme vůbec s to pochopit, co všechno aktéři tohoto příběhu prožívali? Jan Novák, americký spisovatel českého původu, svým románem-dokumentem znovu vrací celou kauzu do prostředí, kde její zpodobení nadiktoval komunistický režim v seriálu Třicet případů majora Zemana. Autor bez patosu a syrovým jazykem — odpovídajícím drsným časům, o nichž je řeč — řetězí fakty a nechává je mluvit samy za sebe. Jeho podmanivý příběh vypráví nejen o pohnutých osudech jedné rodiny, ale rovněž o době, která si s lidmi tak krutě pohrávala. Autor za svůj román obdržel cenu Magnesia Litera 2005 pro nejlepší knihu roku.... celý text

Romány Literatura česká
Vydáno: 2004 , Petrov
Originální název: So Far So Good, 2004

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha o bratrech Mašínových není jen příběhem dvou jednotlivců, ale celého jejich rodu a doby. Autor se snaží zachytit historické souvislosti a komplexnost situace. Čtenáři oceňují čtivost a dramatické vyprávění, které je vtahuje do děje. Příběh vyvolává rozporuplné názory na hrdinství a morální otázky, které se k činům Mašínů vážou. Mnozí čtenáři nacházejí v knize cenné informace a nový pohled na složité období české historie. Více v komentářích.

Komu by se kniha Zatím dobrý mohla líbit?

• Čtenáři zajímající se o českou historii
  • Milovníci dramatických a napínavých příběhů
  • Osoby hledající objektivní pohled na kontroverzní témata
  • Fanoušci literatury faktu a románů s historickým pozadím

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zatím dobrý. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Pekky
22.09.2025

Neuvěřitemý hrdinský boj proti komunismu, který by měl předvíst každý z nás, poslouháno jako audiokniha s výborným přednesem pana Ornesta vydal Radioservis. Díky Mašínům s partou za boj a panu Urbanovi za vytvoření příběhu.
Památník tří odbojů k jasnému pochopení je potřeba navštívit a nachází v Mašínově statku v Lošanech na Kolínsku.

všech 176 komentářů

Související novinky - Zatím dobrý (0)

Ocenění knihy (1)

2005 - Magnesia Litera (Kniha roku)

Kniha Zatím dobrý v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně199x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi