Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky přehled

Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518375/bmid_zabijak-od-zelene-reky-dvacetilete--mVh-518375.jpg 4 46 46

Monstrum Gary Ridgway – dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky. V tomto provokativním a překvapujícím příběhu investigativní žurnalistiky se Ann Rule, legendární spisovatelka žánru true crime ponořila do bezmála dvacetiletého honu za nejaktivnějším a nejděsivějším sériovým vrahem Ameriky, Garym Ridgwayem. V roce 1982 byla nedaleko břehu washingtonské Zelené řeky nalezena mrtvola mladé dívky. Detektivové později zjistili, že tělo patřilo Wendy Coffieldové, prostitutce, jejímž rajónem byla nedaleká dálnice. V tu chvíli ještě neměl nikdo ani tušení, že se krutou smrtí šestnáctileté dívky roztáčí nekonečná série vražd, které budou děsit okolí Seattlu téměř dvě desetiletí. Na základě důkladného výzkumu nás Ann Rule strhujícím způsobem vtahuje do pátrání po Zabijákovi od Zelené řeky, děsivém přízraku, který obsesivně zabíjel mladé ženy a dlouhá léta unikal místní policii i FBI. Od hledání pomoci u již vězněného sériového vraha Teda Bundyho až po hrozivý okamžik, kdy Ann Rule došlo, že se zdánlivě nepolapitelný škrtič účastnil jejích přednášek, je Zabiják od Zelené řeky napínavé a nezapomenutelné vyprávění o brutálních a bezcitných zločinech. Gary Ridgway vykonával svou "kariéru" stroje na zabíjení dvacet let. Jeho děsivá schopnost vylákat své oběti na smrt a ukrýt jejich těla ho činila mnohem nebezpečnějším než kteréhokoli jiného sériového vraha. Mrazivý pohled na nejtemnější stránky lidské povahy je jedna z nejdůležitějších a nejosobnějších knih dlouhé kariéry Ann Rule.... celý text

Detektivky, krimi Literatura faktu Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Jota
Originální název:

Green River, Running Red , 2004


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

TerezaMondeková
15.05.2024 5 z 5

Kniha mě nezasáhla tak emočně, jako třeba Ramirez nebo Ted. Ano, to co prováděl bylo příšerné, nelidské a kruté. To, jak dokázal manipulovat, jak dokázal skrývat svou pravou tvář, to jak dokázal schovat své oběti... to je děsivé! Neskutečně! Navíc musím souhlasit, že to byl asi nejaktivnější vrah.
Začátkem knihy jsem se musela prokousat. Autorka tam zmiňovala věci, které mi přišli zbytečné a pro mě nepodstatné. Jedním uchem tam, druhým ven. Až pak se to rozjelo. Kniha je rozdělená na tři části. Většinu knihy máme popsány oběti. Jejich životy, kdy zmizely, kdy se našli, případně i jejich rodiny. Někdy vyjádření nějakého přítele, nebo rodiny. Oběti... bylo jich strašně moc! Nejsem na to pyšná, ale rychle jsem ztratila přehled... A představa, že to ani není konečné číslo... Bůh ví, kolik jich opravdu bylo, kolik dívek nebylo nikdy nalezeno a kolik jich nebylo nahlášeno! Jsem ale opravdu ráda, že v knize jsou jejich fotografie. Pomůže nám to, aby jsme je opravdu vnímali jako lidské bytosti, které si zasloužily víc. Navíc mě šokoval fakt, že některé oběti na sebe byly napojené.
Během toho je samozřejmě popsáno i vyšetřování, jejich pohledy, s čím vším se museli potýkat. Pak tam jsou ale i kapitoly o Garym. Jeho dětství, poměry, kdy a jak se začali objevovat jeho choutky, jak to objevoval, co všechno udělal a nikdo na to nikdy nepřišel, jeho manželství. Některé informace v mně vyvolaly silné znepokojení. Upřímně si nemyslím, že by se něco změnilo, kdyby už v dětství měl nějakou odbornou pomoc!
Během knihy se dozvíme, že se do samotného případu zapojil i samotný Ted Bundy. Je ironie, že to právě on měl velký podíl na dopadení tohoto vraha. Díky jeho informacím a znalostem měli možnost nahlédnout do jeho mysli.
Nemůžu říct, jestli šlo udělat něco jinak, aby byl dopaden dřív... Počítače se nepoužívali. DNA nepatřilo mezi běžné postupy. Označení Sériový vrah... to ani nebylo. Ten tlak veřejnosti a rodiny, kterému byli vystaveny... vybralo si to svou daň. Neříkám... chyby se staly. Co mě opravdu štvalo, byli lidi, kteří se do vyšetřování pletli, dodávali falešné informace a stopy. Cpali se do bulváru a strhávali na sebe pozornost. Vůbec neměli úctu!
Je ironie, že byl v hledáčku podezřelých od začátku! Hledali vraha, kterého měli celou dobu přímo na očích! Navíc to, že byl podezřelý a podstoupil detektorem lži, kterým prošel... policie prokázala jeho nevinu! Ke konci ho začali v kuse sledovat, ale on i tak dokázal zabít! Když ho konečně dopadli a on začal mluvit... všechny ty zvrácené detaily... nestačila jsem se divit!
Nebyl to žádný vzdělanec, génius, ale to do jakých detailu promýšlel a plánoval své vraždy... všechny jeho fígle, triky, falešné stopy, aby detektivy zmátl a zároveň se jim vysmál! Navíc to, že podle něj on za nic nemohl, mohli za to oběti... žádné výčitky svědomí, city, lítost... nic! Veškerý soucit a pochopení zmizely, když v klidu řekl, že kdyby na to přišlo, tak by neměl problém zabít vlastního syna. Gary je opravdu zhmotněné zlo. Všechny slzy, které prolil a nějaký pocit lítosti měl jenom vůči sobě. Na ostatních mu nezáleželo. Byl to pro něj jenom nepotřebný odpad, který sloužil jenom jemu a jeho choutkám.
Přišlo mi naprosto odporné, když řekl, že by rád pomohl rodinám obětí... jak ohavný musíš být, abys tohle řekl! Neřekl celou pravdu, některé ženy se doteď nenašli a bůh ví, jestli se někdy najdou. Některé rodiny stále žijí v pekle... Myslím si, že měl dostat trest smrti!

callahanh
25.03.2024 4 z 5

O Garym Ridgewayovi Evropané asi moc neslyšeli, protože ačkoli je nejaktivnějším vrahem Ameriky, moc knih ani filmů o něm nevzniklo, tudíž se mimo hranice domoviny příliš nedostal. O to větším přínosem je počin Ann Rule, která ho představuje opravdu do detailu a prakticky minutu od minuty rekonstruuje jeho děsivé vraždy a především jejich úděsně dlouhé, únavné a mnohdy nikam nevedoucí rozplétání. A právě ona podrobnost je tím, co knihu trochu sráží, protože autorka se vskutku všemu věnuje hodně detailně, nechce na nic zapomenout, takže skoro všem obětem dává tvář popisem jejich životů, komentáři příbuzných a "pasovými" fotkami na začátku odstavce. Je to postup, který je zcela legitimní a snadno pochopitelný, zároveň ale trochu ubíjející, protože vstřebat všechna jména, informace a popisy je prakticky nemožné, tudíž čtenáři po pár stránkách začne vše splývat. To pak platí i o vyšetřovatelích, kterých se na případu protočila dlouhá řada a orientovat se v jejich jménech je také náročné. Nejpřínosnější je kniha naopak ve chvílích, kdy se zaměřuje na ryzí policejní rutinu spočívající v úmorném shánění důkazů a výpovědí, které mnohdy nikam nevedou a čím déle trvají, tím jsou všichni nevrlejší a vyšetřovatelé musí navíc bojovat i s nedostatkem lidí, prostředků, byrokracií a těžce nespokojenou veřejností. Green River, Running Red rozhodně uspokojí všechny milovníky true crime, nabídne zajímavý, fascinující a stejně tak děsivý a mrazivý portrét nenápadného vraha, jen je potřeba počítat s určitou rozvláčností a s tím, že minimálně sto stran mohlo jít při editaci ven. 80 %


okeey
14.01.2024 4 z 5

Musím přiznat, že do té doby než se mi tato kniha dostala do rukou jsem o tzv. nejaktivnějším vrahovi Ameriky moc neslyšela. S Ann Rule jsem se nesetkala poprvé, četla jsem od ní knihu o Tedu Bundym (Vrah po mém boku), takže jsem byla připravená na zdlouhavé části, na čemž by šlo do případné příští knihy zapracovat. Nicméně i přesto se mi styl psaní autorky líbí, značná část knihy je plná zajímavých informací. Ann Rule umí skvěle popsat atmosféru doby, ve které se všechny ty vraždy odehrály. Jednu hvězdu jsem ubrala za několik zbytečně dlouhých pasáží. Jinak se mi kniha velmi líbila. A celá edice true crime od Joty je skvělá, těším se na další knihy.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Zahrada slibů a lží, Do ráje a další knižní novinky (38. týden)

17.09.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených50x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených4x
v Knihotéce98x
v Chystám se číst84x
v Chci si koupit39x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

sérioví vrazi krimi skutečné kriminální případy podle skutečných událostí psychopati

Autorovy další knížky

Ann Rule
americká, 1931 - 2015
2022  87%Ted Bundy, vrah po mém boku
2023  86%Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky