Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky

Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518375/bmid_zabijak-od-zelene-reky-dvacetilete--mVh-518375.jpg 4 42 11

Monstrum Gary Ridgway – dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky. V tomto provokativním a překvapujícím příběhu investigativní žurnalistiky se Ann Rule, legendární spisovatelka žánru true crime ponořila do bezmála dvacetiletého honu za nejaktivnějším a nejděsivějším sériovým vrahem Ameriky, Garym Ridgwayem. V roce 1982 byla nedaleko břehu washingtonské Zelené řeky nalezena mrtvola mladé dívky. Detektivové později zjistili, že tělo patřilo Wendy Coffieldové, prostitutce, jejímž rajónem byla nedaleká dálnice. V tu chvíli ještě neměl nikdo ani tušení, že se krutou smrtí šestnáctileté dívky roztáčí nekonečná série vražd, které budou děsit okolí Seattlu téměř dvě desetiletí. Na základě důkladného výzkumu nás Ann Rule strhujícím způsobem vtahuje do pátrání po Zabijákovi od Zelené řeky, děsivém přízraku, který obsesivně zabíjel mladé ženy a dlouhá léta unikal místní policii i FBI. Od hledání pomoci u již vězněného sériového vraha Teda Bundyho až po hrozivý okamžik, kdy Ann Rule došlo, že se zdánlivě nepolapitelný škrtič účastnil jejích přednášek, je Zabiják od Zelené řeky napínavé a nezapomenutelné vyprávění o brutálních a bezcitných zločinech. Gary Ridgway vykonával svou "kariéru" stroje na zabíjení dvacet let. Jeho děsivá schopnost vylákat své oběti na smrt a ukrýt jejich těla ho činila mnohem nebezpečnějším než kteréhokoli jiného sériového vraha. Mrazivý pohled na nejtemnější stránky lidské povahy je jedna z nejdůležitějších a nejosobnějších knih dlouhé kariéry Ann Rule.... celý text

Detektivky, krimi Literatura faktu Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Jota
Originální název:

Green River, Running Red , 2004


více info...

Přidat komentář

callahanh
25.03.2024 4 z 5

O Garym Ridgewayovi Evropané asi moc neslyšeli, protože ačkoli je nejaktivnějším vrahem Ameriky, moc knih ani filmů o něm nevzniklo, tudíž se mimo hranice domoviny příliš nedostal. O to větším přínosem je počin Ann Rule, která ho představuje opravdu do detailu a prakticky minutu od minuty rekonstruuje jeho děsivé vraždy a především jejich úděsně dlouhé, únavné a mnohdy nikam nevedoucí rozplétání. A právě ona podrobnost je tím, co knihu trochu sráží, protože autorka se vskutku všemu věnuje hodně detailně, nechce na nic zapomenout, takže skoro všem obětem dává tvář popisem jejich životů, komentáři příbuzných a "pasovými" fotkami na začátku odstavce. Je to postup, který je zcela legitimní a snadno pochopitelný, zároveň ale trochu ubíjející, protože vstřebat všechna jména, informace a popisy je prakticky nemožné, tudíž čtenáři po pár stránkách začne vše splývat. To pak platí i o vyšetřovatelích, kterých se na případu protočila dlouhá řada a orientovat se v jejich jménech je také náročné. Nejpřínosnější je kniha naopak ve chvílích, kdy se zaměřuje na ryzí policejní rutinu spočívající v úmorném shánění důkazů a výpovědí, které mnohdy nikam nevedou a čím déle trvají, tím jsou všichni nevrlejší a vyšetřovatelé musí navíc bojovat i s nedostatkem lidí, prostředků, byrokracií a těžce nespokojenou veřejností. Green River, Running Red rozhodně uspokojí všechny milovníky true crime, nabídne zajímavý, fascinující a stejně tak děsivý a mrazivý portrét nenápadného vraha, jen je potřeba počítat s určitou rozvláčností a s tím, že minimálně sto stran mohlo jít při editaci ven. 80 %

okeey
14.01.2024 4 z 5

Musím přiznat, že do té doby než se mi tato kniha dostala do rukou jsem o tzv. nejaktivnějším vrahovi Ameriky moc neslyšela. S Ann Rule jsem se nesetkala poprvé, četla jsem od ní knihu o Tedu Bundym (Vrah po mém boku), takže jsem byla připravená na zdlouhavé části, na čemž by šlo do případné příští knihy zapracovat. Nicméně i přesto se mi styl psaní autorky líbí, značná část knihy je plná zajímavých informací. Ann Rule umí skvěle popsat atmosféru doby, ve které se všechny ty vraždy odehrály. Jednu hvězdu jsem ubrala za několik zbytečně dlouhých pasáží. Jinak se mi kniha velmi líbila. A celá edice true crime od Joty je skvělá, těším se na další knihy.


GYROTOURBILLON
13.01.2024 5 z 5

Čtivé, smutné, brutální... co více dodat ??

Anushka1
10.12.2023 3 z 5

Tak tohle mi dalo hodně zabrat. Ne jen kvůli tématu knihy, ale také kvůli táhlému vyprávění. Gary Ridgway je sériový vrah, který má kontě úctyhodných 49 vražd (za ty je odsouzen). Tím se umístil na předních příčkách vrahů v závislosti na počtu obětí. Zajímavé na jeho příběhu je, že dokázal přes 20 let unikat spravedlnosti a byl dopaden až roky poté, kdy hlavně v 80. letech vyhledával prostitutky a škrtil je.
Kniha hodně rozebírá policejní činnost a obsahuje opravdu spoustu jmen vyšetřovatelů. Dále jsou zde rozepsány životní příběhy některých jeho obětí, abychom si pod jmény dokázaly představit i lidské bytosti. Můžeme také trochu nahlédnout do dětství i pozdějšího života Ridgwaye.
Pro mě byla kniha trochu oříšek. Některé pasáže pro mě byly zbytečně zdlouhavé a klidně bych je vynechala, protože k tématu nepřinesly nic zásadního. Trvalo mi hodně dlouho, než jsem se jí prokousala. Z vydaných True Crime knih ji zatím řadím na poslední místo (1. Bundy, 2. Ramirez, 3. Ridgway). Uvidím, jak se pořadí změní po přečtení o masakru Columbine.

Áňa 998
28.11.2023 4 z 5

True Crime knihy tenhle podzim vycházely jako houby po dešti! Sešlo se mi doma několik pěkných kousků, a Zabiják od Zelené řeky rozhodně patří k cenným přírůstkům! Tahle nepřehlédnutá edice od Joty už je pro mě jistotou!
.
Z této byste si neměli nechat utéct knihu o Tedu Bundym, která je i přímo autorky Ann Rule. Pak je tu ještě kniha o Richardu Ramirezovi, taky skvělá! A neměla by Vám utéct ani novinka z konce října o nejznámějším masakru ve škole, na střední škole Columbine. Poslední jmenovanou mám v plánu!
.
O Zabijákovi od Zelené řeky jsem nevěděla vůbec nic. Seznamovala jsem se s tímhle příběhem tedy od začátku. Ann Rule ale umí děj prodat a opět sepsala skvělou a poutavou knihu.
.
Může se zdát, že 560 stran je na popsání jedné osoby mnoho. Ale tady zabíháte do detailů, seznamujete se s vyšetřováním, oběťmi ale i soudním procesem. Navíc, není opomenuto na fotografie, které Vám jsou dávkovány průběžně.
.
Jako každá kniha z rybníčku True Crime... Ani tohle nebylo lehké čtení. Bylo potřeba si ho rozložit, aby to hlava snesla. Pro fanoušky tohoto žánru ale jistě cenný kousek do zločinoličky!

veronika9761
26.11.2023 5 z 5

Strasny pribeh. Cenim autorku, ze pise o necem tak silenem, co se ji navic odehrávalo velmi blizko jejimu bydlisti.

knizni.taurus
07.11.2023 4 z 5

Za knihu k recenzi moc děkuji @nakladatelstvijota

Zabiják od zelené řeky je dalším počinem Ann Rule - autorky knihy Vrah po mém boku. No a jak už z předešlé knihy můžeme znát, tak se autorka dost věnuje životu obětem a zajímavostem o nich, zatímco hrůzné činy zabijáka nejsou nějak explicitně popsány.

Kniha je rozdělena do tří částí, ve kterých se postupně věnuje výčtům obětí, formování detektivní skupiny Zelená řeka (ta se s časem postupně měnila, pátrání trvalo okolo 20 let) a samotnému vyšetřování a v poslední části je samozřejmě i část o soudním procesu, který vlastně moc dlouhým soudním procesem nebyl a tak je to poměrně krátká ale za to dost záživná a zajímavá část.

V knize tedy najdete docela obsáhlou část života obětí (ať už jejich práce, vztahy v rodině atd.) a že tato část byla hodně obsáhlá bylo proto, že zabiják od zelené řeky dokázal ve svém aktivním období zabít přes 70 žen. Popisování všech obětí bylo každopádně i dost matoucí, v té změti jmen jste se nemohli pořádně zorientovat, bylo jich zkrátka hodně. A bohužel se tak tyhle části četly hůře. Naštěstí jsou tyhle pasáže protkány vyprávěním o životě samotného vraha. Jak jeho minulost, tak jeho současnost. Kdy zjistil, že ho zabíjení vzrušuje atd. Kladl se důraz na jeho obyčejný způsob života a tedy jeho výbornou masku, kterou se podařilo odhalit až po tak dlouhé době.

Taky se v knize popisuje titěrná práce policistů, kdy bylo zajímavé číst průběh vyšetřování a zároveň hrozně frustrující, protože jim vrah neustále unikal. Ann Rule podle mě i tímto textem dává najevo, že ne vždy je vyšetřování vraždy jednoduché, hodně se do toho také pletou média a policisté musí probrat hordy tipů od lidí, kteří volají s tipem, kdo by mohl být tím zabijákem. Překvapilo mě, kolik žen považovalo své bývalé manželé za možné kandidáty.

Pro milovníky true crime je kniha #musthave, já jsem byla zase spokojená, že jsem se o dalším případu dozvěděla víc.

Naty21
29.10.2023 4 z 5

Další díl z edice True crime. Za knihu děkuji @nakladatelstvijota

Stejně jako u předchozích dílů kniha opět podává velice podrobný popis života jednoho z nejaktivnějších sériových vrahů v historii Ameriky: Garyho Leona Ridgway. Dozvídáme se o jeho vraždách, rodinném životě, vyšetřování, které trvalo dlouhých 20 let, zatčení a konečném procesu a odsouzení.

Hlavní postavou je samozřejmě Gary. Kniha je stejně jako v Tedově případu napsaná Ann Rule, která v oblasti Green River žila. Opět je tu i částečně popsán případ z její strany, jak jí přicházely různé informace od různých lidí, spolupráce s policisty, ale nechybí také zmínky o Tedovi. Dále jsou zde i postavy vyšetřovatelů, rodinných příslušníků a obětí. Jejich seznam nalezneme hned na začátku knihy.

Kniha je rozdělena do několika částí. Oproti předchozím zde nenajdeme část s fotkami na konci knihy, ale jsou zde fotografie obětí už v průběhu příběhu.

Stejně jako u Teda pro mě byla tahle kniha rozhodně lehčí na čtení co se týče emoční stránky, vraždy žen nebyly popsány tak surově jako u Ramireze. Líbí se mi, že tím jak jsou knihy podrobné, popisují třeba i historické pozadí nebo vývoj vyšetřovacích technik atd. Co se týče procesu a jmen vyšetřovatelů, tak to jsem občas i přeskakovala, stejně jako u předchozích, bylo toho opravdu hodně, opravdu detailní popisy. Každopádně tahle edice se prostě podvedla, pro milovníky True crime ideální.

agnes25
19.10.2023 5 z 5

Neskutečná zrůda a bestie se soucitem plaza.

zelda7
12.10.2023 5 z 5

Tuto knihu mohu vřele doporučit. Oproti knize o Tedu Bundym od paní autorky zde oceňuji opravdu nestrannost, která byla předchozí knihou trochu postižena.

První třetina knihy je nabitá informace o obětech zabijáka od zelené řeky, v této části jsem už někdy trochu ztrácela pojem o některých obětech a začínali se mi slévat příběhy, přesto moc oceňuji, že v knize byla i tato část, jelikož tím byl vzdán holt a důležitost obětem. Poté co byl čtenář seznámen s životy obětí se rozjelo pátrání, práce detektivů, spolu s prolínáním úseků z života vraha.

Kniha se mi opravdu moc líbila, asi i díky tomu, že oproti knize z této série True crime o Richardu Ramirezovi či Tedu Bundym, jsem tento příběh neznala a nevěděla jsem zkrátka, jak skončí, o to víc asi zajímavá a napínavá mi kniha přišla. Opravdu oceňuji tyto knihy od nakladatelství Jota, které jsou kvalitně zpracovány.

milanříský
24.09.2023 4 z 5

„On je tím mužem, kterého jsem viděla. Dokonce byl v obecenstvu, když jsi v jednom knihkupectví přednášela a řekla jsi: Nikdo neví, kdo Zabijákem od Zelené řeky je nebo jak vypadá. Klidně by tady dnes mohl sedět mezi námi. Myslím si, že seděl,“ řekla po zatčení jednoho z nejděsivějších sériových vrahů v dějinách USA spisovatelce Ann Rule její dcera. Ostřílená true crime spisovatelka se v Zabijákovi od Zelené řeky vrací k případu Garyho Ridgwaye, muže co zabil desítky žen.

Po Vrahovi po mém boku, v němž popisovala případ Teda Bundyho, patří Zabiják od zelené řeky k jejím nejoceňovanějším knihám. Není divu, mistrně skládá obraz obětí, policejního pátrání a nálady ve městě - Ann Rule totiž žila nedaleko míst, kde se Ridgway zbavoval svých obětí. A pokud umí autorka něco bravurně vystihnout, je to právě atmosféra doby, kdy po Bundym řádil v Seattlu další netvor.

S textem pracuje téměř totožně jako u dříve vydané knihy - explicitní detaily často vynechává, soustředí se na životy obětí, mravenčí práci policistů a na častou bezmoc, se kterou se dlouhé roky potýkali. Ostatně po sériovém vrahovi pátrali skoro dvacet let. Dojde i na střípky z Garyho života a výslechů, byť to není autorčin primární fokus. Právě v popisech mnoha lidských osudů ztrácí kniha trochu dech, jmen a detailů obsahuje obrovské množství a je snadné se v nich ztratit. Naštěstí je kniha dobře členěna a pravidelně se v ní střídají pasáže věnující se obětem, policejní práci a Ridgwayovi.

Štítky knihy

sérioví vrazi krimi skutečné kriminální případy podle skutečných událostí psychopati

Autorovy další knížky

Ann Rule
americká, 1931 - 2015
2022  87%Ted Bundy, vrah po mém boku
2023  85%Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky

Kniha Zabiják od Zelené řeky: Dvacetileté pátrání po nejaktivnějším vrahovi Ameriky je v

Právě čtených2x
Přečtených46x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce97x
Chystám se číst84x
Chci si koupit39x
dalších seznamech5x