Vyhnání Gerty Schnirch přehled

Vyhnání Gerty Schnirch
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533982/bmid_vyhnani-gerty-schnirch-65ec48f3db159.jpg 4 4180 4180

Byla rodilá Brňačka než začalo být důležité, jestli má víc české nebo německé krve. Příběh děvčete „dvojí krve“ začíná nevinně na hodinách kreslení s kamarádkou Janinkou a s příchodem nacismu potemňuje stejně jako postava násilnického otce, jemuž nástup fašismu vlije energii do žil. Neblahé následky nese Gerta ještě před koncem války, který je pro ni začátkem nového pekla. Uplatňování principu kolektivní viny na těch, kteří byli po ruce, se v sugestivním líčení pohořelického pochodu smrti, jímž vygradoval divoký odsun Němců z Brna, doslova zhmotňuje před očima. I přes hrůzné zážitky se však Gerta rozhodne Československo, jež považuje za svůj domov, neopustit. Dočasný azyl nachází ve vsi Perná pod Pálavskými vrchy, odkud ji nakonec vyžene násilná kolektivizace a noví usedlíci, kteří k nedávno nabyté půdě ani krajině nemají žádný vztah.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyhnání Gerty Schnirch. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (909)

MichalMartinka
dnes 5 z 5

Tak to bylo drsné. Toto je moje první setkání s paní Tučkovou. Vybral jsem si tři knihy a postupně se do nich budu pouštět. Vyhnání německého obyvatelstva z našich krajin nepatří do minulosti. Je to stále aktuání téma a já jsem rád, že jsem se to této knihy pustil. Neumíme si totiž představit jak těm lidem bylo (hlavně těm, kteří o válku nestáli, byli antifašisti nebo, jako Gerta Schnirch, byla součástí česko-německé rodiny. Kniha obsáhla období od roku 1938 - po téměř současnost (rok vydání 2009). Ženské postavy jsou vždy hrdinkami autorčinych knížek. A je to dobře, protože je tam cítit to spříznění a to ženství. A navíc - spisovatelka si o daném tématu nastuduje kvanta materiálu, takže kniha je věrným odrazem skutečných událostí. Děkuji.

Tamal
28.05.2024 5 z 5

Skvěle napsané, i když si stále plánuji odlehčit, tak zase jsem spadla do této doby. Člověka to asi fascinuje tím, že to neprožil a to utrpení lidí si nedovede představit. Sám neví jak by se zachoval po těch hrůzách války. Jestli by chtěl zapomenout a nějak žít dál nebo v sobě pěstoval křivdu jako Gerta a do konce života se užíral a odcizil se tím svým dětem, kterým je to cizí. I ta kolektivní vina je mi svým způsobem pochopitelná, i když někdy se prostě podle mě jen projevil sadismus . A vlastně jsem si prvně i přečetla jak bídně se měli odsunutí lidé. Jak se na ně dívali. Výstižné - doma nejsem ani tady ani tam. Smutné osudy některých lidí co nic nezavinili, jen se špatně narodili.


Ivetaa
27.05.2024 5 z 5

Vůbec to nebylo lehké čtení a ztotožňuji se s: cituji - "Beneš, který to tu celé prosral a sám utekl do Londýna..."

všechny komentáře

Související novinky (2)

20 nejčtenějších knih Čtenářské výzvy 2018

27.12.2018


10 právě čtených knih podle uživatelů (srpen)

15.08.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2010 - Magnesia Litera (Knižní klub cena čtenářů)


Kniha Vyhnání Gerty Schnirch v seznamech

v Právě čtených99x
v Přečtených6 017x
ve Čtenářské výzvě1 543x
v Doporučených605x
v Knihotéce1 076x
v Chystám se číst1 484x
v Chci si koupit242x
v dalších seznamech39x