Vojna a mír IV. přehled

Vojna a mír IV. https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133804/vojna-a-mir-iv-133804.JPG 4 72 72

Popis napoleonských válek (resp. ruského tažení). Popisuje rodinu šlechtice Andreje Bolkonského. Bolkonskému zemře při porodu žena, on odchází do války, proslaví se. Nebojí se smrti a nezáleží mu na životě. Na dovolené se seznámí s mladou Natašou Rostovou, s níž se do sebe zamilují. Tím Andrej získá znovu zájem o život. Postupně v něm vzrůstá odpor k válce. Dále zde vystupuje Pierre Bezuchov, který je nositelem Tolstého myšlenek, hodnotí dění kolem Napoleona. Bezuchov šel do války ze zvědavosti, postupně se v něm zrodí odpor k násilí a prochází válkou jako pozorovatel. Dostává se do blízkosti Napoleona a chce ho zastřelit, ale neudělá to. Andrej se nakonec dostává těžce raněný domů, kde ho ošetřuje Nataša, které zemře v náručí. Nataša se nakonec vdává za Bezuchova. Tolstoj v tomto díle odsuzuje války a násilí, a to i obranné. Na náměty románu Vojna a mír složil stejnojmenou operu Sergej Prokofjev. 28-086-66... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Vojna i mir , 1869


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vojna a mír IV.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

jaroiva
13.11.2021 4 z 5

Když jsem si zvykla na to pomalé výpravné tempo a rezignovala jsem na to, abych měla absolutní přehled v postavách (můj standardní problém s pamatováním jmen tu dostává ještě vyšší rozměr), začalo mě to opravdu bavit.
Jsou tu sice části, které mě nebavily vůbec, ale kupodivu to nebyly ani tak popisy války, jak jsem předpokládala původně.
Musela jsem se podívat, kdy že se to Tolstoj narodil, že opravdu nestihl dobu, kdy došlo k bitvě u Borodina. Píše to velmi věrně, jistě byla tato část historie v jeho době ještě hodně živá. A to jsem si uvědomila, že nějakých 200 let "tomu nazad" není žádná doba. Jako by to bylo včera.
Podle mě má smysl tohle si přečíst.

Kuža007
24.03.2018 4 z 5

Závěr tohoto díla byl pro mě, co se týče děje a hlavních postav trošičku uspěchaný, což je u Tolstého nezvyk. Ale tuto uspěchanost doplnil krásný epilog. Druhá část tohoto epilogu je celkově věnována filozofickému myšlení Tolstého. Toto své myšlení, však mnohokrát aplikoval během celé Vojny a míru. Ale tyto úvah byly, ze všech nejlepší.


TipsyChipsy
25.02.2018 5 z 5

V posledním díle se opět prolíná soukromá linie osudů hlavních hrdinů a válka s Napoleonem. Bez spoilerů by se dalo celkově říct, že všechno dobře dopadlo! Musím tedy smeknout před Tolstého uměním popsat hnutí lidské mysli. Ať už popisuje umírání, lásku, námluvy, všechny pocity člověka, je to tak skutečné a při tom takové umění. Obyčejné osudy umí popsat jako bublající kotel emocí. Ale životy konkrétních osob zřejmě autorovi měly posloužit k hlavnímu úkolu: zobrazit válku jako celek z blízka i komplexně. Glosuje číny "geniálního" Napoleona, který prohrál a vlastně relativizuje všechna rozhodnutí generálů všech armád. Trápí ho otázky moci a rozumu a odpovědnosti. Co vlastně hýbe národy? Je paradoxní, že obyčejní lidé, kteří mají ve válce přímou účast, mají nejmenší moc. A naopak.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vojna a mír IV. v seznamech

v Přečtených118x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených7x
v Knihotéce96x
v Chystám se číst12x
v Chci si koupit3x