Kreutzerova sonáta přehled

Lev Nikolajevič Tolstoj

Příběh, v němž v kritickém okamžiku sehraje úlohu Beethovenova Kreutzerova sonáta, je pojat jako děsivá analýza lásky a manželství, jako tragický rozvrat mezi dvěma lidmi, kteří se kdysi hluboce milovali. Tolstého „sexuální novela“, jak bychom ji mohli nazvat, je dodnes dílo vyhledávané a čtenářsky přitažlivé.... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: 2018 , Odeon
Originální název: Крейцерова соната (Krejcerova sonata), 1889

Co říkají o knize uživatelé?

Kreutzerova sonáta od Tolstého vyvolává silné reakce a rozporuplné názory. Mnozí čtenáři oceňují autorovu schopnost realisticky zachytit složitost vztahů mezi muži a ženami. Kritici však poukazují na pesimistický pohled na lásku a manželství, který se zdá být zastaralý. Někteří čtenáři byli překvapeni radikálními názory na sexualitu a roli žen, což vyvolalo debaty o morálních otázkách, které jsou stále aktuální i dnes. Tolstého dílo je považováno za nadčasové, ale jeho cynismus a kritika ženské role v manželství mnohé odrazuje od plného pochopení textu. Více v komentářích.

Komu by se kniha Kreutzerova sonáta mohla líbit?

• Čtenáři zajímající se o psychologii vztahů
  • Milovníci ruské literatury a klasiky
  • Ti, kdo hledají kontroverzní názory na lásku a manželství
  • Čtenáři, kteří ocení realistické a kritické pohledy na společnost

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kreutzerova sonáta. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Ehuron
11.02.2026

(SPOILER) Tahle povídka mě nechala jaksi rozpolcenou. Narazila jsem na ni náhodou na nějaké burze a s radostí (a nulovým povědomím) jsem si ji odnesla domů. Tolstoj si mě zatím prostě vždycky získal.
U tohoto díla tomu není jinak. Je to čtivé, člověku to v hlavě běží jako film. Na tvorbě Tolstého mám ráda, že nejezdí po povrchu postav. Při četbě se dostanu do cizí hlavy, cizí mysli - a často se v ní najdu.
Tady? Má romanticky založená mysl trpěla při všem tom hanobení lásky. S každou další stranou vám bude docházet, že viníkem není láska, ale chorobná žárlivost zrozená z čehosi...
Nedostatek komunikace mezi manželi rozhostil hustou atmosféru, omluva neexistovala.
Všechno to vyeskalovalo v konec, který mě těsně před spaním dost vyvedl z míry. Snažila jsem se dobrat jediné věty, která by usvědčovala nevěru jeho ženy. Nevím, jestli už jsem napůl klimbala, anebo je přesně tohle záměr příběhu (každopádně si to dohledám).

Za mě opravdu zajímavá a snad i nezapomenutelná čtenářská zkušenost.

všech 74 komentářů

Související novinky - Kreutzerova sonáta (3)

Knižní novinky (8. týden)

20.02.2022

Tři desítky nových eknih zdarma ke stažení

22.03.2021

Knižní novinky (18. června - 1. července)

18.06.2018

Zfilmováno

Kreutzerova sonáta (1926)

Kniha Kreutzerova sonáta v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně225x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi