Vojna a mír přehled
Lev Nikolajevič Tolstoj
Epos Vojna a mír je spolu s románem Anna Karenina nejslavnějším dílem jednoho z největších romanopisců všech dob, a také nejspíš nejoblíbenější romancí na světě vůbec, o čemž svědčí již jen počet filmových adaptací tohoto díla. Jeho dramatickým jádrem jsou změny odehrávající se v pěti rodinách, některých rolnických, jiných aristokratických, během úpadku společnosti v době napoleonských válek. Tolstoj, jeden z největších myslitelů 19. století, zde vytvořil vlastní vesmír obydlený živými hrdiny, jejichž životy odrážejí hlavní Tolstého témata - sebe-obětování a sebe-odpuštění, úzkost a extáze, diplomacie a zrada, víra a zatracení - a opatřil jej dialogy hýřícími humorem a vtipem a fascinujícími živými bitevní scénami. Napoleonovo tažení do Ruska se stává úhelným kamenem, bodem, do nějž se sbíhají osudy všech hlavních postav, a současně mezníkem vývoje ruské společnosti. Oba představitelé mladé generace, odtažitý Pierre Bezuchov a jeho antipod kníže Andrej Bolkonskij, projdou jak milostnou tak válečnou zkušeností, aby seznali své omyly a došli poznání skutečných hodnot.... celý text
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno:Originální název:
Война и мир, 1869
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vojna a mír. Přihlašte se a napište ho.

Po letech jsem přečetl znovu. Stále stejně silné, jako když jsem román četl poprvé. Tentokrát ale ještě více rezonoval autorův vzkaz o síle života, který je nutno milovat přes veškeré zlo, války a utrpení. Vojna a mír, válka a láska, dav a jednotlivec.

Bavilo mě sledovat jemné předivo vzájemných vztahů, které umí autor barvitě popsat. Co mně naopak vadilo, že Tolstoj občas popisuje složité rozhodování některé z postav, těžké dilema, před nímž stojí, čímž vystupňuje čtenářovo očekávání, jak si s tím ona postava poradí. V té chvíli je však vyprávění doslova utnuto a výsledek celé situace, pro co se postava rozhodla a co se dělo pak, je popsán nejvýše jednou či dvěma větami. Následuje další kapitola věnující se už něčemu jinému. Možná je v tom nějaký záměr, ale mně tento styl moc neseděl.
Občas se zde objevily rozvláčnější pasáže, zvlášť při popisu všeobecné politické situace. Také zdlouhavé úvahy autora o silách, které jsou v historii příčinou celospolečenských změn, mě moc nezaujaly. Naopak oceňuji samotný propletenec příběhů jednotlivých postav, stejně jako popis doby napoleonských válek a života tehdejších lidí zejména z vyšších vrstev společnosti.
„… jen Němci bývají sebevědomí na základě nějaké abstraktní ideje, vědy, to jest domnělé znalosti dokonalé pravdy. Francouz bývá sebevědomý, poněvadž považuje sám sebe po stránce duševní i tělesné za neodolatelného a hodného zbožňování muži i ženami. Angličan bývá sebevědomý proto, že je příslušníkem nejlépe uspořádaného státu a že jako takový vždy ví, co má dělat, a kromě toho ví, že vše, co jako Angličan dělá, je nepochybně správné. Ital je sebevědomý ve chvílích vzrušení, kdy zapomíná na sebe i ostatní. Rus bývá naopak sebevědomý proto, že nic nezná a ani znát nechce, protože nevěří, že by bylo možné poznat něco dokonale. Němec je sebevědomý hůř a neúprosněji než všichni ostatní, a je také protivnější než ostatní, protože se domnívá, že zná pravdu, to jest vědu, kterou si sám vymyslel, ale která je pro něho absolutní pravdou.“
Kniha Vojna a mír v seznamech
v Mé knihovně | 130x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
1969 | ![]() |
2005 | ![]() |
1964 | ![]() |
2018 | ![]() |
1959 | ![]() |
Tato kniha je už klasika moc dobře se to čte