Vojna a mír II. přehled

Vojna a mír II. https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92874/vojna-a-mir-ii-92874.peg 4 252 252

Román Vojna a mír (napsáno v letech 1863-1869, vydáno v roce 1869) je čtyřdílná románová epopej, jedno z největších a nejslavnějších děl světové literatury. Lev Tolstoj se v názvu své knihy inspiroval ve stejnojmenném díle francouzského anarchisty a filosofa Pierra-Josepha Proudhona. V románu vystupuje na 250 postav hlavních i epizodních včetně historických osobností cara Alexandra I., císaře Napoleona či generála Kutuzova. Obsáhlé, barvité líčení bitev (u Slavkova, u Borodina) či vylidněné, hořící Moskvy nemá ve světové literatuře obdoby. Komorní scény ze života vyšší společnosti a milostná vzplanutí a dobrodružství se střídají s líčením historických událostí a boje ruského lidu proti Napoleonovi. Při psaní se Tolstoj neinspiroval jen světovými historickými událostmi, ale i osudy vlastní rodiny. Například předobrazem románové postavě Nataši Rostovové a jejím životním strastem byla autorovi jeho vlastní švagrová T. A Kuzminská. Druhá část epopeje se odehrává v letech 1806-1811.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Vojna i mir , 1869


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vojna a mír II.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

amejzlík
22.06.2023 4 z 5

(SPOILER) Druhá polovina románu mne bavila daleko více než první. Autorovi se nedají upřít skvěle vykreslené popisy historických událostí a zajímavá zamyšlení nad nimi. Velmi mne to jako studentku historie obohacovalo. Zvláště poslední část epilogu.

Postavy už byly vyspělejší - hlavně Natašu jsem si nakonec velmi oblíbila. Líbil se mi vývoj její povahy během děje i když, by mohl být rozveden víc detailně. Mnohem lépe byl popsán například vývoj Scarlett v Jihu proti Severu. Nejvíce líto mi bylo nakonec Soni, která mi byla celou dobu nejvíce sympatická. Co se týká mužských postav mrzel mne konec Andreje Bolkonského. Bylo to ale velmi dojemné. Pierovi jsem šťastný konec velmi přála.

ondra295
05.11.2022 5 z 5

Tuhle dlouhou cestu s Vojnou a mírem, což je zkrátka kniha, kterou nepřečtete za víkend, jsem si nakonec velice užil. Druhý dvoukniha je snad ještě o něco lepší, než ta první, protože je v ní o něco více akce. Každopádně ale sledujeme stále velice podrobnou psychologii postav, u nichž sledujeme vývoj na delším časovém úseku a tak je zcela zřetelné, jak se jim mění názory a chování. Tolstoj každopádně postavy nijak nesoudí, popisuje je spíše stroze a nechává čtenáře, aby je hodnotil sám za sebe - není tu tedy nic špatného, ani dobrého, ale prosté lidské činy. Samozřejmě není možné, aby 100 % toho, co Tolstoj napsat, bylo reálným - ovšem nedovedu si představit důvěrnější vyobrazení toho, co se dělo v ruské společnosti v této době.


monngoll
20.10.2022 5 z 5

Ocitujem dobovú recenziu N.N.Strachova, ktorá to dokonale vystihuje:
"V nijakej literatúre niet nič podobné. Tisíce osôb, tisíce scén, najrozmanitejšie podoby štátneho a súkromného života, dejiny, vojna, všetky možné hrôzy sveta, všetky vášne, všetky situácie ľudského života - od kriku novorodeniatka až po posledný záchvev srdca umierajúceho starca, všetky radosti i žiale, aké je človek schopný pocítiť, najrozmanitejšie duševné stavy od pocitu zlodeja, ktorý ukradol kolegovi dukáty, až po najvyššie vzplanutie heroizmu a vnútorný jasot - to všetko je v tomto obraze... Úplný obraz toho, čo sa nazýva históriou a bojom národov. Úplný obraz ľudského života. Úplný obraz vtedajšieho Ruska. Úplný obraz všetkého, v čom ľudia vidia svoje šťastie a veľkosť, svoj žiaľ i poníženie. To je Vojna a mier."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vojna a mír II. v seznamech

v Právě čtených9x
v Přečtených372x
ve Čtenářské výzvě13x
v Doporučených32x
v Knihotéce300x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit16x
v dalších seznamech4x