Vojna a mír I přehled

Vojna a mír I https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375458/bmid_vojna-a-mir-i-USw-375458.jpg 5 501 501

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vojna a mír I. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (66)

amejzlík
18.06.2023 3 z 5

Vojnu a mír jsem začala číst na základě divadelní hry Ještě jednou profesore kterou, nastudovalo Slezské divadlo v Opavě. Profesor literatury se díky moderním technologiím teleportoval do tohoto svého oblíbeného románu a začal si románek s Natašou.

Rozsáhlá první část románu mne velmi oslovila i když jsem si z postav dovedla oblíbit jen věrnou Soňu. Velmi mne iritovala přelétavost a naivnost Nataši. Ta hloupá dívenka nemůže skončit dobře. Popisy bojů nebyly tak záživné jak jsem očekávala. Jednalo se jen o děj a žádné převratné filosofické myšlenky kniha neobsahovala, což mne trochu zklamalo. Více se mi líbili autoři Bulgakov a Dostojevski.

Jsem zvědavá, jak se děj bude vyvíjet dál. Něco mi říká, že příběh nemůže mít uspokojivý konec.

Jsem toho názoru, že Rusko mělo zůstat carské. Stalinovi a komunistům se povedlo nejspíše vyhubit inteligenci a šlechtu.

ondra295
05.11.2022 5 z 5

Upřímně si nedovedu představit, kolik práce dalo napsat takové komplexní dílo. Sledujeme tu, kromě několika hlavních postav, i osudy desítek a desítek dalších lidí, které jsou rozvedeny do takových detailů, že i celková délka obou knih se zdá být málo. Jak napovídá název, kniha je o kontrastech - o kontrastech mezi životem ruské aristokracie v době míru a v době války, o kontrastech mezi venkovem a městem, mezi politikou a duchovnem, racionalitou a emocemi. První část knihy je velice náročná, protože se seznamujeme s postavami a skutečně je jich hodně. Jejich jména se mi ze začátku hodně pletla. Když se člověk ale zorientuje a děj se přesouvá více na frontu, kniha už se stává velice zajímavou a nelze se od ní odtrhnout.


monngoll
20.10.2022 5 z 5

Ocitujem dobovú recenziu N.N.Strachova, ktorá to dokonale vystihuje:
"V nijakej literatúre niet nič podobné. Tisíce osôb, tisíce scén, najrozmanitejšie podoby štátneho a súkromného života, dejiny, vojna, všetky možné hrôzy sveta, všetky vášne, všetky situácie ľudského života - od kriku novorodeniatka až po posledný záchvev srdca umierajúceho starca, všetky radosti i žiale, aké je človek schopný pocítiť, najrozmanitejšie duševné stavy od pocitu zlodeja, ktorý ukradol kolegovi dukáty, až po najvyššie vzplanutie heroizmu a vnútorný jasot - to všetko je v tomto obraze... Úplný obraz toho, čo sa nazýva históriou a bojom národov. Úplný obraz ľudského života. Úplný obraz vtedajšieho Ruska. Úplný obraz všetkého, v čom ľudia vidia svoje šťastie a veľkosť, svoj žiaľ i poníženie. To je Vojna a mier."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vojna a mír I v seznamech

v Právě čtených25x
v Přečtených758x
ve Čtenářské výzvě46x
v Doporučených70x
v Knihotéce431x
v Chystám se číst421x
v Chci si koupit78x
v dalších seznamech15x