Vojna a mír I. přehled

Vojna a mír I. https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/285564/mid_vojna-a-mir-i-KBY-285564.jpg 5 501 501

"Vojna a mír je nerozsáhlejší epopej naší doby, moderní Ilias. Zmítá se tu celý vesmír postav a vášní. Nad lidským oceánem, rozčeřeným nesčetnými vlnami, vznáší se vladařský duch, který klidně rozpoutává i zahání bouře. Často jsem si při zamyšlení nad tímto dílem vzpomínal na Homéra a Goetha, přes úžasné rozdíly ducha i doby ..." (Romain Rolland.) "Kdo nezná Tolstého, nemůže se považovat za člověka, který zná svou zem, nemůže se považovat za kulturního člověka." (Maxim Gorkij.)... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Война и мир , 1869


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vojna a mír I.. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (66)

amejzlík
18.06.2023 3 z 5

Vojnu a mír jsem začala číst na základě divadelní hry Ještě jednou profesore kterou, nastudovalo Slezské divadlo v Opavě. Profesor literatury se díky moderním technologiím teleportoval do tohoto svého oblíbeného románu a začal si románek s Natašou.

Rozsáhlá první část románu mne velmi oslovila i když jsem si z postav dovedla oblíbit jen věrnou Soňu. Velmi mne iritovala přelétavost a naivnost Nataši. Ta hloupá dívenka nemůže skončit dobře. Popisy bojů nebyly tak záživné jak jsem očekávala. Jednalo se jen o děj a žádné převratné filosofické myšlenky kniha neobsahovala, což mne trochu zklamalo. Více se mi líbili autoři Bulgakov a Dostojevski.

Jsem zvědavá, jak se děj bude vyvíjet dál. Něco mi říká, že příběh nemůže mít uspokojivý konec.

Jsem toho názoru, že Rusko mělo zůstat carské. Stalinovi a komunistům se povedlo nejspíše vyhubit inteligenci a šlechtu.

ondra295
05.11.2022 5 z 5

Upřímně si nedovedu představit, kolik práce dalo napsat takové komplexní dílo. Sledujeme tu, kromě několika hlavních postav, i osudy desítek a desítek dalších lidí, které jsou rozvedeny do takových detailů, že i celková délka obou knih se zdá být málo. Jak napovídá název, kniha je o kontrastech - o kontrastech mezi životem ruské aristokracie v době míru a v době války, o kontrastech mezi venkovem a městem, mezi politikou a duchovnem, racionalitou a emocemi. První část knihy je velice náročná, protože se seznamujeme s postavami a skutečně je jich hodně. Jejich jména se mi ze začátku hodně pletla. Když se člověk ale zorientuje a děj se přesouvá více na frontu, kniha už se stává velice zajímavou a nelze se od ní odtrhnout.


monngoll
20.10.2022 5 z 5

Ocitujem dobovú recenziu N.N.Strachova, ktorá to dokonale vystihuje:
"V nijakej literatúre niet nič podobné. Tisíce osôb, tisíce scén, najrozmanitejšie podoby štátneho a súkromného života, dejiny, vojna, všetky možné hrôzy sveta, všetky vášne, všetky situácie ľudského života - od kriku novorodeniatka až po posledný záchvev srdca umierajúceho starca, všetky radosti i žiale, aké je človek schopný pocítiť, najrozmanitejšie duševné stavy od pocitu zlodeja, ktorý ukradol kolegovi dukáty, až po najvyššie vzplanutie heroizmu a vnútorný jasot - to všetko je v tomto obraze... Úplný obraz toho, čo sa nazýva históriou a bojom národov. Úplný obraz ľudského života. Úplný obraz vtedajšieho Ruska. Úplný obraz všetkého, v čom ľudia vidia svoje šťastie a veľkosť, svoj žiaľ i poníženie. To je Vojna a mier."

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vojna a mír I. v seznamech

v Právě čtených25x
v Přečtených758x
ve Čtenářské výzvě46x
v Doporučených70x
v Knihotéce431x
v Chystám se číst421x
v Chci si koupit78x
v dalších seznamech15x