Ty chladné oči přehled

Ty chladné oči https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537155/bmid_ty-chladne-oci-662a5a7ad857c.jpg 4 648 648

Válka hraje s lidmi krutou šachovou partii, pěšáci se promíchají, na barvě uniformy tolik nesejde. Během nacistické okupace Smolenska se setkají okouzlující ruská dívka Neonila a český mladík Emil donucený bojovat za wehrmacht. Když se spolu po válce usadí v Československu, vznáší se nad nimi stigma kolaborace, a tak jim nezbývá než opatrný život ve strachu. Utají svou minulost a dokážou se po tom, co zažili, dívat na svět i jinak než chladnýma očima? A může strach ospravedlnit krutost spáchanou na jiných?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ty chladné oči. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (174)

cori
včera 4 z 5

Strhující příběh zdravotnice Neonily ze Smolenska, která po ztrátě manžela pracuje v německém lazaretu a přizpůsobuje se okupantům, kteří ji při evakuaci před Rudou armádou proti její vůli odvezou do Německa, kde dělá ošetřovatelku v lágru pro totálně nasazené. Přes různé peripetie se dostává do Slezska, kde mnoho mužů muselo sloužit ve wehrmachtu. S novým mužem tají svou identitu a vydává se za partyzánskou zdravotnici. Umí se přizpůsobit době a situaci a vybuduje si politickou kariéru. Její životní příběh se snaží poodhalit vnučka Karin. Autorka se opět inspirovala vyprávěním pamětníků pro Paměť národa a vytvořila příběh, který přibližuje osudy Čechů, kteří byli nuceni sloužit ve wehrmachtu, a ruských občanů, kteří před Stalinovou pomstou za kolaboraci hledali úkryt v Československu.

L.Helena
12.05.2024 5 z 5

Audiokniha
Moc hezky vyprávěný příběh. S každou kapitolou mě bavil víc a víc.


jejda.majda
12.05.2024 3 z 5

Mezi jinými knihami ze stejného období jde o téma rozhodně jedinečné a neotřelé, které otevírá velmi zajímavé otázky. Jaké jednání je ještě v pořádku a jaké už přes čáru? Co všechno je jeden člověk schopen udělat pro to, aby ochránil svou rodinu? A co na to jeho svědomí? A má vůbec nějaké?

Kniha Ty chladné oči byla mým druhým setkáním se Scarlett Wilkovou. Z její první knihy jsem nijak extrémně nadšená nebyla a u této to mám stejně. Oproti Až uvidíš moře je tu cítit posun, příběh se točí kolem menšího množství postav a snaží se jít víc do hloubky. Vždycky, když to ale vypadá, že se se do té pořádné hloubky dostaneme, autorka najednou děj utne a přeskočí o pár let dál.

Kniha je čtivá, příběh je zajímavě vymyšlený, ale jde hodně po povrchu, málo do hloubky. Pokud je kniha prezentována jako historický román, ale popisuje období od 40. let 20. století do současnosti pouze na 288 stranách, pro mě tím pravým historickým románem nebyla. Scarlett Wilková pro mě i nadále zůstavá spíš průměrnou českou spisovatelkou.

všechny komentáře

Související novinky (4)

100 nejčtenějších knih roku 2023

27.12.2023


50 nejčtenějších knih letošních prázdnin

01.09.2023


10 nejčtenějších knih (duben)

15.04.2023

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Ty chladné oči v seznamech

v Právě čtených18x
v Přečtených889x
ve Čtenářské výzvě242x
v Doporučených51x
v Knihotéce198x
v Chystám se číst477x
v Chci si koupit98x
v dalších seznamech8x