Železo a rez přehled

Železo a rez https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291097/bmid_zelezo-a-rez-o6P-291097.jpg 4 45 45

Trůn Caesarů série

1. díl >

Píše se rok 235 n. l. a nečekaným převratem a vraždou císaře Severa Alexandra i jeho matky končí nejen severovská dynastie, ale též čtyřicet let relativního klidu, který v říši panoval. Novým císařem se stává vojenský hrdina Maximinus, zvaný pro svůj původ Thrák, první císař, který se na trůn povznesl z řad prostého vojska. Senátoři ho vítají květnatými projevy, ale dokáží se opravdu smířit s Caesarem, který jako chlapec pásl kdesi v Thrákii kozy? Nelítostná válka s barbary na severu si žádá stejně nelítostná opatření. Císař potřebuje další vojáky i peníze. A povinné konfiskace mu příliš přátel nezískají. Odhalené spiknutí rozpoutá nemilosrdnou odvetu. Svět kolem císaře zešílel a topí se v krvi. První díl trilogie nám představuje civilizaci, která je stejně jak vyspělá, tak krutá. Autor se věrně drží historie a maluje před námi obraz světa plného intrik, vražedných spiknutí, vášně i krvavých válečných střetů a bitev, světa, kde se ti nejmocnější bez milosti vraždí jen proto, aby i oni dosedli na císařský trůn. Čtenáři se již v první knize nové série setkají i se jmény bojovníků z kmene Anglů, s nimiž se poprvé seznámili v zatím posledním díle Římského válečníka. V těch dalších se pak poprvé objeví i mladý Dernhelm, později přezdívaný Balista, hrdina Sidebottomovy řady Římský válečník. Právě on Maximinovo pak panování ukončí.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Iron and Rust , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Železo a rez. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (20)

RaDaR26
30.08.2023 1 z 5

Překvapuje mě tak dobré hodnocení. Za mě velmi nepřehledné a místy nepropojené do jednoho celku, který by byl pro čtenáře atraktivní a dával by mu větší smysl. V porovnání s druhou autorovou knižní sérií mi tato přijde o dost horší : (

bleekemolen
02.01.2021 4 z 5

Prijemne prekvapeni, z knihy je patrne, ze autor je historik. Pro ctenare mene obeznamene se starovekou historii muze byt obtiznejsi orientovat se ve velkem mnozstvi postav, pripadne mohou uniknout nektere jiz tehdy historicke narazky. Mene pozitivne bych hodnotil preklad (svoje x jeho, spatne pouzivani slova "zevrubne" atp)


martin č.
29.09.2020 5 z 5

(SPOILER) Perfektní třídílný historický román (zde teda 1. díl) z turbulentních let 235-238 n.l. Pravda, chápu i pohled, že je to spíš románová rekonstrukce dějin pro znalce Říma a z pohledu laika se to (hlavně první díl) čte špatně, protože je tam fakt hodně postav.
Žádná z nich není úplně hlavní, žádná vysloveně kladná, císař Maximinus je naopak líčen o poznání lépe, než co mu naložila senátorská tradice v dochované antické literatuře. Vlastně smyšlené jsou pouze menší vedlejší postavy. Kdo se v tom ale dokáže zorientovat, bude podle mne náležitě odměněn.
Ve srovnání s historicky podobně precizní ságou paní McCulloug - Masters of Rome hodnotím tohle dílo H. Sidebottoma osobně lépe po literární stránce. Působí to na mne "uvěřitelněji". Vlastně nejkýčovitější je na tom všem samotný název a obálky jednotlivých knih. Zapmatovatelné myšlenky a věty suplují překlady z Iliady a dalších klasik.
Jako sběratel římských mincí jsem si vysloveně medil při kapitolách kovorytce - to byl báječný exkurz do numismatiky této doby.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Železo a rez v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených65x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených6x
v Knihotéce108x
v Chystám se číst53x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech2x