Vojenská felčarka přehled

Vojenská felčarka https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278546/vojenska-felcarka-XMZ-278546.jpg 3 86 86

Třicetiletá válka série

1. díl >

Německo ve třicetileté válce. Chytrá žoldnéřská dcerka Magdalena pracuje jako ranhojička v císařském vojsku. Brzy zahoří velkou láskou ke kupeckému synovi Erikovi, který od smrti svých rodičů žije sám. Je to ale zakázaná láska, protože otcové stáli kdysi proti sobě jako nepřátelé.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: ekniha , Knižní klub
Originální název:

Die Wundärztin


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vojenská felčarka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (33)

borufka
15.03.2024 2 z 5

Obecně mám beletrii zasazenou do historicky uvěřitelných reálií ráda, ale to hle byla nuda. Příběh mě nebavil, nečekala jsem s napětím, jak co dopadne, nebyly mi jasné pohnutky osob (pominu-li jednoznačnou motivaci některých pánů dostat se ženské pod sukni, ale ani těch nebylo na tu dobu moc). Na výpověď o době to pro mě nemá hloubku, na zábavnou četbu to nemá vtip. Kniha na mě působí dojmem, že je úplně jedno, na jakém pozadí se děj odehrává, vztah Magdy a Erika je pro mě nezajímavý, Erik mi vůbec přijde rozporuplný, na jednu stranu milostný vztah, na druhou stranu léta, kdy se mu asi dařilo slušně a měl možnosti a kontakty, aby se coby "kšeftař" s Magdalenou spojil, ale neudělal to, a nakonec jeho samozřejmé přijetí "otcovské role" a přitom trpné a pro mě nepochopitelné čekání na to, že je Magda najde sama. No román to není ani historický, ani červená knihovna. Oceňuji dobrou redakční práci, to je v dnešní době vzácnost.

Shindy
29.11.2023 2 z 5

(SPOILER) No, co se samotného děje týče, ten byl fajn - 17. století, válečné období, felčarství, bylinkářství, život s vojskem, láska - to všechno byl skvělý nápad, ale jeho provedení trochu kulhalo.
Neseděl mi styl autorky - v ději nás seznámí s postavou, a pak o pár kapitol dál znovu vysvětluje, kdo ta postava je (to už přece čtenář ví?), pořád se opakovaly děje, z hlavní hrdinky tam udělala (i přes to, že je schopnou a uznávanou felčarkou) vlastně životně neschopnou ženskou, která pořád potřebuje vést a zachraňovat. A kolikrát se "kousla do rtu" nebo "kousla do tváří až jí tekla krev" - tahle fráze už mi lezla krkem.
Fráze - "mnul si ruce, až mu zběleli kotníky" - to spíš překladatelsky nesedí vůbec.
Suma sumárum - děj je fajn, provedení pokulhává. Do dalších dílu se nepustím.


IvBu
03.06.2021 5 z 5

Oddychovka

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Vojenská felčarka v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených123x
ve Čtenářské výzvě22x
v Doporučených9x
v Knihotéce136x
v Chystám se číst111x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech1x