Tři kamarádi přehled

Tři kamarádi https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229766/bmid_tri-kamaradi-JRq-229766.png 5 3190 3190

Robby, Otto a Gottfried se stali přáteli na život a na smrt během první světové války. Jako demobilizovaní vojáci neměli v poválečném rozvráceném a vyhladovělém Německu život o mnoho lehčí. Kamarádství jim však pomáhá obstát v boji o holé živobytí a dokážou se postarat i o dívku jednoho z nich, když ztratí zaměstnání a těžce onemocní. Kamarádství je to jediné, čemu dobrému je válka a bezvýchodnost po návratu z ní naučila, a právě kamarádství a láska muže k ženě, opravdová láska bez frází a patosu, obyčejná, silná, ohrožená nepřízní osudu je to, pro co stojí za to žít.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Drei Kameraden , 1937


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tři kamarádi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (357)

ivetka859
31.03.2024 4 z 5

Tahle Remarquova knížka byla úplně jiná, než ostatní moje doposud přečtené, byla jiná i než očekávání od autora.
Ačkoli se pořád jedná o válečné téma, resp. meziválečné období, není tu popisována přímo válka a její masakry, ale všední společnost, která válku zažila a do další se řítí. Z toho vyvstávají postavy životem vyučené, které v běžném dialogu dávají důvěryhodnost a sílu životním pravdám jen tak mimo řečí sděleným.
Tři kamarádi také vybočují z mojí předchozí zkušenosti s EMR v tom, že dějová linka je výraznější než hloubka. Nejdřív mi přijde na mysl ta romance a nemoc, a až na druhém místě oddanost a lidská povaha.
S Pattinou nemocí jsem vzpomínala na Betty MacDonald, která tuberkulózu čtenáři předávala úplně jinak, bylo to zajímavé srovnání.

A propos, bezprostředně po dočtení jsem ještě poslechla audio Nebe nezná vyvolených od ČRo. A jak pro mě byly Tři kamarádi vybočující, tak s "Nebem" mi přišly málem identické. Máte někdo podobný pocit? Klidně mi napiště do zpráv :)

Anikkk
06.03.2024 4 z 5

Taký smutno pekný príbeh. Vzorový príklad Stratenej generácie.

Remarque píše veľmi obyčajne. Úplne bežné príbehy ľudí z davu. Ale veľmi vnímavo, takže čitateľ sa dozvie veľa o dobe a prežívaní práve tých bežných občanov, ich subjektívne postoje.

Pekná kniha. Mám v pláne vrhnúť sa aj na ďalšie diela E.M.Remarqua.


tomasabi
22.02.2024 5 z 5

Má první kniha od Remarque a zřejmě i má nejoblíbenější. Musím přiznat, že jsem ji četl někdy v 15 letech, takže mě hodně zasáhl romantický příběh o nešťastné lásce. Na knize také oceňuji to, že se odehrává mezi válkami, což je pro mě trochu odlehčující téma, než jiné Remarqueho knihy, které jsem četl, a které se odehrávají během války. Naši tři kamarádi jsou úžasní a já si je všechny zamiloval. Tato kniha je i přes temný tón hospodářské krize, boje mezi komunisty a nacisty o moc, mou nejoblíbenější od daného autora. Remarque je pro mě srdcovou záležitostí a Tři kamarádi ještě více.
Nechci se více rozepisovat, protože jedinou recenzi, kterou jsem dostal, byla přímo od mamky, když jsem si jí bral z její knihovničky, se slovy “prostě si to přečti a neptej se

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (2. týden)

10.01.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Tři kamarádi v seznamech

v Právě čtených46x
v Přečtených5 251x
ve Čtenářské výzvě524x
v Doporučených438x
v Knihotéce1 250x
v Chystám se číst722x
v Chci si koupit111x
v dalších seznamech19x