Tankový prapor přehled

Tankový prapor
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424116/bmid_tankovy-prapor-0tW-424116.png 4 657 657

Danny Smiřický série

< 5. díl >

Rotný Dany Smiřický si odbývá vojenskou službu u tankového praporu, skládajícího se z podivuhodného panoptika svérázných individualit, které specifickým způsobem reagují na absurditu vojenské mašinérie. Nezapomenutelné historky, které rezonují se zážitky snad všech absolventů základního vojenského výcviku, řadí tuto knihu mezi vrcholná díla žánru.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tankový prapor. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (107)

Aleshgang
16.09.2024 2 z 5

Tuto knihu jsem četl celé 4 měsíce. Byla dost zdlouhavá, většinou je zde popisována činnost Švejkovských vojáků, což mě samo o sobě tolik nebavilo, čekal jsem že se zasměji více. Dialogy postav jsou nezapomenutelné, ovšem jich je velmi málo. Bylo to opravdu zdlouhavé, ubrání pár stránek by rozhodně neuškodilo. Viděl jsem i film a ten to zadaptoval velmi dobře, nebyl zdlouhavý a dialogy byly výborně provedené. Prostě případ kdy film je lepší než kniha.

theozijenamarsu
01.09.2024 3 z 5

Nebýt čtenářské výzvy, tak bych v obchodě po téhle knize jednoznačně nesáhl. Upřímně jsem čekal, že mě to vůbec nechytne, ale snad díky tomu, že jsem značnou část poslouchal jako audioknihu, se mi to poměrně zalíbilo.
Obecně mám rád, když autoři do knih přidávají autobiografické prvky. Po literární stránce je to vlastně moc hezky napsané a humor byl doopravdy vtipný.
Stále to ale není moc pro mě, asi bych mezi tím humorem ocenil víc napínavého děje. Navíc si upřímně myslím, že kdybych neměl k dispozici audioknihu a musel to číst vlastníma očima, asi by mě to začalo po nějaké době nudit.


Terva
23.08.2024 4 z 5

„Dodržováním
okopových
norem
bojujeme
za mír.“

Díky Čtenářské výzvě (a Odznakům :-) :-) :-)) jsem se opět vrátil k této knížce. Tankový prapor jsem již kdysi několikrát četl. Podobné příběhy se tenkrát odehrávaly skoro na každém Vojenském útvaru. Já osobně jsem byl u protiletecké roty T3 (Těžká třetí). Také jsem si užil mnoho srandy, nepochopení i lásek. V tomto nám pan Josef Škvorecký nelže. Akorát je jeden z mála, který o tom prostě napsal. A protože u tankánů sloužil, měl to, jak se tak říká, z první ráčny.

Malá ochutnávka:
„Hovno“ zaznělo z věže. „Na to se vyseru.“
„Neser Juraji,“ pravil pedagogicky řidič. „Koukej maskovat!“
„Do prdele, nech mě bejt!“
„Kurva Juraji, neser boha! Přece nenecháš starýho Střevlíčka, aby maskoval za tebe.“
„Vyserem se na to kolektývně,“ řekl nabíječ.

Je v tom mnoho pravdy, jak to tenkrát vlastně celé fungovalo. Jenže, díky filmu se z knihy stala jen podřadná záležitost. Jakoby si lidé o tamní době nechtěli pořádně číst a tak dali přednost filmovému zpracování. To bylo přímočařejší a díky hereckým výkonům herců „herecké“ doby i přehlednějším a srandovnějším. Ale pozor, nemyslete si, že to byla nějaká zas tak moc špatná doba. Jak řekl pan Pelc . . .a bude hůř.

Citát: Ten si zas nasral do krku, až mu hovna tečou po bradě.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Nové eknihy zdarma ke stažení (2. díl)

24.03.2019


Citáty z knihy (3)

Ten si zas nasral do krku, až mu hovna tečou po bradě.


Dodržováním okopových norem bojujeme za mír.


Vyserem se na to kolektývně.


Kniha Tankový prapor v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených1 087x
ve Čtenářské výzvě82x
v Doporučených43x
v Knihotéce434x
v Chystám se číst124x
v Chci si koupit10x
v dalších seznamech3x