Svět podle Garpa přehled

Svět podle Garpa https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75984/bmid_svet-podle-garpa-sst-75984.jpg 4 3405 3405

Proslulý román Johna Irvinga líčí život a názory fiktivního spisovatele T. S. Garpa. Jako syn excentrické Jenny Fieldsové, která si usmyslela mít dítě bez manžela, dospívá Garp pod jejím vedením v dosti svéráznou osobnost. Po maturitě odjíždějí s matkou do Vídně, oba se stejným cílem: začít psát. Jenny sepíše svůj životopis Sexuálně podezřelá, kterým se rázem proslaví, a stane se vůdčí autorkou ženského hnutí. Garp zase napíše povídku, aby se mohl oženit s Helenou, ochotnou vzít si jedině spisovatele... Garp ale není výrazný spisovatel a ve své poněkud afektované tvorbě se vypořádává po svém s nejosobnějšími, stále bolestnějšími prožitky, jež jakoby přímo zhmotňovaly děsivé představy, které ho coby starostlivého manžela a otce pronásledují. Proslaví se až svým bulvárním románem Svět podle Bensenhavera, role veřejné osoby ho však zaskočí opět nepřipraveného. Přestože je Irvingův groteskní román plný komických situací, dotýká se citlivých a aktuálních témat dnešní civilizace – otázky individuality osobnosti, sexuality, ženského hnutí, násilí a strachu z neštěstí a ze smrti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The World According to Garp , 1978


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Svět podle Garpa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (384)

SimonV
25.03.2024 4 z 5

Jedná se o mé první setkání s Irvingem a rozhodně nebude poslední. Kniha má několik rovin a díky tomu si každý čtenář přijde na své. Z hlediska příběhového je dílo plné šťastných i nešťastných zvratů a náhod. Zároveň je dílo napsáno přístupným jazykem a stylem, který zaujme většinu čtenářů.
Mě nejvíce zaujala práce s hlavní postavou. Přijde mi, že autor si vystavěl postavu jako jistý věšák, na který věší své nápady a myšlenky. Garp z hlediska děje v zásadě není pro celou knihu moc důležitý. Zároveň je však nepostradatelný, protože je kostrou pro spojení veškerých situací, které Irving v knížce představuje.
Za nejelegantnější Irvingův nápad považuji fakt, že udělal z hlavního hrdiny Garpa spisovatele. Díky tomu může autor vkládat do této knihy další svá dílka. Dokonce je nejen vkládá, ale nechá o nich postavy přemýšlet a hodnotit je.
4/5

zd0981
24.03.2024 2 z 5

Spekulativní producírování amerického intelektuála, tak bych to shrnul.
Pár míst zajímavých, ale kvůli nim mi nestálo za to číst celou knihu. Neříkám, že jsem skončil, ale odložil jsem to někde po třetině knihy.

A to jsem to četl podruhé. Poprvé jsem to přečetl, celé, hned jak to vyšlo u nás, Tehdy jsem se k tomu špatně propracovával. Na každý takový bestseler, který se nám dostal do ruky, jsme koukali s otevřenou ústy.
Dnes mám jednak víc životních zkušeností, jednak větší rozhled a také asi větší kritičnost.


Gynt
06.03.2024 5 z 5

Se Světem podle Garpa dostává tvrzení, že "čtenář prožije stovky životů, zatímco nečtenář pouze jeden" úplně novy rozměr. Zde tomu tak skutečně bylo. Jako bych prožil jeden celý život navíc se vším, co k tomu patří - lidé, kteří přicházejí a odcházejí, zážitky, vztahy, emoce... každá situace vyústila v jinou a všechno se nakonec poskládalo do, no do Světa podle Garpa. Co se týče příběhu, žádnou podobnou knihu jsem nikdy nečetl... nemůžu říct, že by román sledoval jednu konkrétní zápletku, naopak tak nějak plynul a jedna situace navazovala na druhou až do samotného konce. Ale přesto ten život T.S.Garpova ubíhal v neskutečném tempu. Nezajímalo mě ani tak, jak to skončí, ale co se stane v následující větě, situaci a jak to ovlivní celou tu poněkud výstřední rodinu Garpových.
No prostě naprosto nevšední a vtahující zážitek. Myslím, že tohle nebyl poslední Irving!

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (2)

Chlípnost dohání i ty nejlepší muže tak daleko, že jednají způsobem, naprosto neodpovídajícím jejich charakteru.


Mezi lidmi, kteří nejsou schopni vyslovit to, co mají na mysli, se vždycky vyskytují jedinci se sebevražednými sklony.


Ocenění knihy (1)

1980 - National Book Award (Fiction - Paperback)


Kniha Svět podle Garpa v seznamech

v Právě čtených70x
v Přečtených5 515x
ve Čtenářské výzvě222x
v Doporučených468x
v Knihotéce1 389x
v Chystám se číst1 128x
v Chci si koupit133x
v dalších seznamech23x