Smršť přehled

Smršť
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533083/bmid_smrst-65de01b4cb388.jpg 4 67 67

Asijská sága série

< 6. díl

Smršť je román od Jamese Clavella, poprvé vydaný v roce 1986. Je chronologicky poslední knihou z tzv. Asijské ságy – šestice Clavellových románů z asijského prostředí. Děj se odehrává v Íránu v roce 1979 a soustředí se na osudy skupiny pilotů vrtulníků firmy Struan's během pádu íránské monarchie a vzestupu Ajatoláha Chomejního. Stejně jako v ostatních Clavellových románech i ve Smršti vystupuje velké množství postav a prolíná se tu mnoho dějových linií.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , Audiotéka
Originální název:

Whirlwind , 1986


Interpreti: Jiří Schwarz
více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smršť. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

kacaabba
30.11.2023 5 z 5

Tolik krásných lidí, tolik opravdové vydanosti něčemu vyššímu! A přeci se toho člověk až štítí, protože jako by tam nebyla lidskost. Ona tam je, ale je jiná, než na jakou jsme uvyklí v naší (post)křesťanské kultuře a dobrovolně bychom nevyměnili. Přesto, pokud něco víte o lidech v Iránu, tak je vám známo, že nás v mnohém lidském zahanbují... Jsou opravdovější, ale jejich boha jim nezávidím. Přečtením románu neplivu na všechna náboženství, dál se s vděčností a hrdostí v srdci držím Ježíše Krista a k lidem jako Hossein mám velkou úctu.

Jack Bauer
17.10.2023 4 z 5

Kniha krásně popisuje život v islámu, jejich nesmyslné zákony, mentalitu a barbarství. Chtějí zůstat ve středověku, cizinci musí dodržovat jejich zákony, oni u nás ne. Doporučuji přečíst zvlášť k dnešnímu dění na blízkém východě.
Děj se odehrává sice v roce 1979, ale i dnes je stále aktuální, zvláť teď co se děje ve světě. Clevel žádnou knihou nezklamal, přes 1000 stran uteče jako nic. Nelíbí se vám naše zákony, odejděte. Opusťte Irán. My vás nechceme. - Proč to takto nefunguje naopak, my také nechceme nepřízpusobivé cikány a migranty, kteří nedodržují naše zákony. Do Evropy se pozvali sami a naše zákony nerespektují.
Mollá: cizincům vysvětlil, že musí dodržovat islámské zvyklosti. (když šla anglická dívka v těsných kalhotách s kloboukem na hlavě) a u nás chtějí chodit zahalení
Smršť se mě nějak hůře četla, jakoby to bylo psáno chaoticky, roztříštěně, spousta jmen, žádný hlavní hrdina, jen sled událostí po celém Iránu. Bez přímočarého děje, zbytečně zdlouhavé, opakujíci se některé situace s vrtulníky stále dokola. Nevadí mě počet stran, Šóguna jsem zhltl jak malinu, tade jsem se od samého začátku musel do čtení nutit i když se v každé kapitole toho děje hodně.
Přísaháš, že to byla vůle Boží? Že se břemeno posunulo? Přísaháš, že to Bůh chtěl?

Všechna náboženství jsou zlo, dají se zneužít k ovládání ovcí


lampernaqui
02.01.2021 5 z 5

Triády se mohly snažit seč mohly, samurajové mohli čtvrtit nepřátele kdykoliv se jim zachtělo, ale stejně v této historické sáze bude Smršť ta nejbrutálnější a nejšílenější část celku. Nedokážu pochopit lidi, kteří by dobrovolně v této době a v této zemi setrvávali. Já bych tam nestrčil ani nohu. Radikálové a střílení na každém rohu, člověk by ani nevěděl, jestli se dožije rána a že mu v noci nepadne do baráku nějaký ten molla se svými přívrženci. Śógun je sice na prvním místě, ale tohle mu možná šlape na paty. Jedna velká akce, kterak dostat většinu svých pilotů a vrtulníků ven ze země, je napínavá až do poslední stránky. A samozřejmě jako vždy, krásně mi to potvrzuje, proč nemám rád náboženství.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smršť v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených100x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených6x
v Knihotéce111x
v Chystám se číst90x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech1x