Smečka přehled

Smečka
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537341/bmid_smecka-662f4e7f2be70.jpg 4 38 38

Horor si stále nese stigma jednotvárnosti a braku. Ve skutečnosti je jako malířská paleta s mnoha barvami a odstíny. Antologie Smečka má ambici tuto škálu vykreslit. Od romaneta přes bizarro, duchařskou historku, temnou fantasy nebo třeba body horor. Jiří Sivok nahnal autory publikující v nakladatelství Golden Dog do jednoho kotce a jako téma pro napsání povídek zvolil Psy. Na stránkách naleznete řadu zvučných jmen, která už od založení Golden Dogu přesvědčila čtenářskou obec, ať už knihou, povídkou či básní, že patří k tomu nejlepšímu, co česká hororová literatura nabízí. Antologii navíc doplňuje povídka od speciálního hosta a trojnásobného držitele Bram Stoker Award Morta Castlea. Smečka už se blíží Už vám dýchá na krk Kdo si pro vás připravil povídky? Tereza Kadečková Petr Boček Nelly Černohorská Ondřej Kocáb Ludmila Svozilová Miroslav Pech Karin Novotná Jiří Sivok a Martin Štefko Kateřina Malec Houfková Tomáš Marton Madla Pospíšilová Karasová Michal Březina Veronika Fiedlerová Lukáš Varečka a Přemysl Krejčík a jako vážený host Mort Castle!... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smečka. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

LuciaSCZ
13.06.2024 5 z 5

Hororu se nebojim, ale ani ho moc nevyhledavam. Po spatne zkusenosti s udajne nejlepsim ceskym autorem slasheru, jsem si po radnem protaceni ocima rekla, ze tomu ceskemu se vyhnu jeste vic. Nicmene recenze me presvedcily, abych smecku zkusila. A jsem rada. Tenhle sbornik je tak moc vic, nez jen bezducha reznicina. Povidky maji hlouku, z nejedne z nich mi bylo do place nebo uzko. Ale kazda ma pribeh, doporucuju.

LenkaM.945
05.06.2024 5 z 5

Smečka
Ke knize jsem se dostala náhodou, jsem čtenář, který by jí běžně přešel. Jak už bylo napsáno v několika recenzích, byla by to škoda. Potvrdilo se mi, že každý žánr má opravdu mnoho vrstev a Smečka jich pokrývá většinu z nich.
Za mě velmi super setkání jednak s tímto žánrem, tak s českými autory až na jednu výjimku z ciziny. Jsem nadšená, kolik talentovaných autorů u nás máme. Nejvíc mě nadchla první povídka od Terezy Kadečkové, kterou jsem měla štěstí potkat už ve sborníku Na nevěčné časy.
Povídky byly většinou krátké, střídaly se ve vyváženém tempu. Asi dvě mi nesedly, ale to je u sborníků normální. Za to ostatní ve mně asi ještě dlouho zůstanou. To je totiž hlavní přednost této sbírky. Hloubka pocitů a příběhů, které obsahuje. Donutí vás nad nimi přemýšlet i potom, co dočtete. A není to kvůli strachu, ale tomu, jak skvěle jsou zpracované.


PosPol
03.06.2024 5 z 5

"Afi, afi," volal a mimoděk jazykem obtáhl ještě dosud naběhlou horní dáseň, v níž mu chyběly dva zuby. Vyrazil mu je táta před několika dny, když k němu zase zavítal na návštěvu. Ležely na zemi, odraz netečně zářícího slunce na nich vykresloval odlesky ve všech barvách duhy a kapky krve se v tom svitu leskly jako malé rubíny...
Smečku jsem neměla v plánu kupovat. Znáš to - doma tři řiťky nepřečtěných knížek, na TBR listu další bambiliony titulů. Jenže pak jsem viděla, že Goldendog vydá perlu, v níž se mihnou jména jako Tereza Kadečková, Madla Pospíšilová, Karin Novotná, Martin Štefko, Ludmila Svozilova, Veronika Fiedlerová a spousta dalších jmen. Kdo to celé spunktoval? Jiří Sivok, to je on! Ukažme si na toho blázna co oslovil tolik rozdílných lidí, aby napsali povídku do jedné knihy. A víš co? Ono to kurva funguje!

Smečka je tak knižní formou švédského stolu. Vezmeš talíř a můžeš začít odkudkoliv. Hromada hororu, špetka dekadence, hrst emocí, naběračka plná tajemna, lžíce bizardností. Jako dezert si můžeš zvolit potoky krve, hrsti plné střev a jsi-li plný, s sebou domů si nech zabalit vyrvané končetiny z kloubů, či kýbl mletého masa, na původ se radši neptej!

Patnáct povídek, v nichž ústředním motivem je pes. Že by si byla dílka podobná? Tak to ani náhodou. U některých jsem kroutila očima neuvěřitelností, jiné mě znechutily, pár mě jich vyloženě nasralo. Protože může spadnout autobus plnej Peruánců ze srázu a se mnou to nehne, ale jak někdo sáhne na štěňátko, tak to se neznám! Karma zde sice úřaduje, ale jaksi pokřiveně a šťastné konce autoři jistě chtěli napsat, jen na to dozajista zapomněli. Takže po dočtení zůstává pocit frustrace, nespravedlnosti, hořké pachuti bezpráví na zvířatech i dětech.

Některé povídky byly skvělé, jiné průměrné a pár mě jich úplně neoslovilo. Slovy Foresta Gumpa - hororová antologie je jako bonboniéra. Nikdy nevíš, kterou povídku si vybereš... Takže za cenu jedné knihy tu máme patnáct různých děl a jestli doteď nikdo nepochopil, zda a jak moc se mi Smečka líbila, tak marš rovnou pro tři výtisky! Hodnotím 4,5/5*.

Jedna taková neknižní zajímavost. Byla jsem na křtu knihy a byla nadšená. Celý ten koncept spojit tolik šílených lidiček, nadšených do psaní šílených věciček, to si zaslouží obdiv! Moc přeji GoldenDogu úspěch i v příštích letech, protože jen díky tomuto nakladatelství jsem objevila kouzlo českého hororu a zjistila, že horor píšou i jiní lidé, než King .

všechny komentáře

Související novinky (1)

Mrtvá říše, Mrazení a další knižní novinky (18. týden)

28.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Smečka v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených42x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce44x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit12x
v dalších seznamech4x