Skutečná událost přehled

Skutečná událost https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/151759/skutecna-udalost-151759.jpg 3 169 169

Hlavní postavy románu jsou tři kamarádi. Jeden z nich – vypravěč – se ocitá v Oslu těsně po tragické střelbě na ostrově. Na cestu si bere jako četbu do letadla knihu o německé teroristické skupině RAF. Z tíživé atmosféry se vrací zpátky do Prahy, aby zjistil, že jednomu z trojice zabavilo kvůli banální pohledávce exekutorské komando dům a ještě k tomu mu jen tak pro zábavu vyděsili ženu natolik, že skončila v psychiatrické léčebně. Kamarádi se sejdou, aby podpořili postiženého. Z nezávazně odlehčené konverzace vznikne položertem plán, jak se proti státní zvůli bránit. Jeden z trojice se však rozhodne plán dotáhnout. Jak je u autora obvyklé, nejde o přímočarý příběh. V ději se mísí útržky z historie německé RAF s letargickou českou realitou, milostná zápletka s vůlí aspoň jednou udělat něco, co by postihlo pravého viníka. Zprvu ležérně, leč se smyslem pro detail líčený děj postupně získává na napětí, až vyvrcholí akcí. Sice tak trochu nechtěnou, českou, rozpačitou, nicméně vraždou. Hakl zůstává věrný žánrové nezařaditelnosti. Poprvé se však v jeho próze objevuje aktivní prvek – čin jako jediné možné řešení.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Skutečná událost. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (30)

huhuhu
10.12.2022 3 z 5

Moje první kniha od Hakla, četla jsem kvůli Čtenářské výzvě. Jisté je, že ten člověk psát umí, ale zdá se mi, že tak nějak nemá o čem. Kniha je řemeslně dobře zvládnutá, zajímavě se tam prolínají žánry, dobře odráží dnešní dobu, ale čtenáři toho vlastně moc nenabízí. Hlavní postava je nezajímavý a nudný chlap, který nesnáší svoji práci a veškerý volný čas tráví hraním předpotopních počítačových her a rádobyintelektuálním plkáním se stejně podivnými kamarády. Text je spíš takový autorův literární exhibicionismus, ale čtenář (a zvláště čtenářka) si z něj toho bohužel moc neodnese.

Praevka
18.04.2021 3 z 5

Jak se vzbouřit proti systému? Jak dát konečně těm nedotknutelným co proto? Pokud jste s nenáviděným systémem provázaní (nebo jím odkojení) příliš, je to vlastně nemožné. Může ke vzpouře dojít aspoň ve vaší fantazii?


Iki1
19.03.2021 1 z 5

Autor se umí dívat kolem sebe, umí hledat postavy odlišné od ostatních. Jako moderní dílo současné doby mi to moc nepřišlo, podobné výlevy vlastního nitra tu už byly a zřejmě budou. Tady mi ale chybělo sebemenší pojítko, nějaký hlubší smysl.

všechny komentáře

Související novinky (1)

36 nových eknih zdarma ke stažení

25.08.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2014 - Magnesia Litera (Litera za prózu)


Kniha Skutečná událost v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených243x
ve Čtenářské výzvě25x
v Doporučených6x
v Knihotéce108x
v Chystám se číst75x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x