Konec světa přehled

Konec světa https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12941/mid_konec-sveta-WlF-12941.jpg 4 84 84

Deset povídek, deset popisů deseti situací, deset prožitků, které se buď odehrávají uprostřed magických 90. let, nebo se skrz špinavé sklo přítomnosti ohlížejí zpět na magická léta osmdesátá... Co mají tyto prózy společné, je stručný, nepatetický styl a vyhraněný smysl pro pointu. Ačkoli se autor tematicky pohybuje v naší současnosti, cosi v jeho textech stále jako by připomínalo literaturu undergroundu – snad je to výrazné outsiderovství vypravěče a jemu podobných hrdinů. Barmanka, feťáci, bezdomovec, restituent zavazujícího majetku, ukrajinský gastarbeiter a další Haklovy postavičky jsou lidé snažící se uprostřed stále bublající vyvřeliny naší nové doby (většinou neúspěšně) zachovat si vnitřní nezávislost, najít si oblast, kde by dokázala přežít jejich potřeba svobody a pozitivních vztahů. Haklovy povídky patří k tomu nejlepšímu, co v poslední době česká próza přinesla.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Konec světa. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

kitja
06.03.2022 4 z 5

Emil Hakl je jeden z těch asi pěti autorů, jehož knihy se mi čtou lehce a snadno, jeho čeština a rytmus slov přesně zapadají do toho mého. Ale snažím si ho šetřit a tak teď, po dvaceti letech dozrál čas na Konec světa.

Jde o povídkový (přičemž některé z povídek jsou už spíš novely) exkurz do 90. let (a občas i sonda do osmdesátek), jejichž společným jmenovatelem jsou outsideři, kteří moc neví, co se svým životem.

A tak jsme svědky propařených nocí, zaměstnáním v práci, co vůbec nedává smysl, sviňárničky na hraně i za hranou zákona, problémy se ženami nebo pokus o útěk do Indie.

Tohle všechno a ještě mnohem víc prožívají hlavní antihrdinové, často pochopitelně a často nepochopitelně selhávající.

Konec světa přináší jedno velmi dobré svědectví z devadesátek a ukazuje, že nic nebývá černobílé. A protože je to Hakl, čte se to samo.

sachista
30.01.2022 4 z 5

Emil Hakl mě potěšil dalším výběrem povídek, jenž se pyšní humorem, neuvěřitelnými historkami a někdy tragikomickou realitou. Za nejvtipnější považuji povídku "První cizinci v Praze".


furt_kofein
04.06.2020 4 z 5

hromada příběhů s hrdiny, kteří v závěru ani hrdiny nebyli. V porevolučním opojení u nás šlo leccos, alespoň jak popisuje pan Beneš, než se stal panem Haklem. Povídková kniha Konec světa mě bavila, často mi připomínala milovaného Kerouaca a jeho životní dobrodružství.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Konec světa v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených114x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených3x
v Knihotéce56x
v Chystám se číst26x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x

Štítky knihy

ze života

Autorovy další knížky

Emil Hakl (p)
česká, 1958
2001  74%Konec světa
2016  62%Když ti to udělá radost...
2008  78%O rodičích a dětech
2013  62%Skutečná událost
2016  74%Umina verze